Arts meldt fout zonder sancties

Zorgverleners in een ziekenhuis die een medische fout melden, kunnen dat vanaf volgend jaar doen zonder dat ze meteen sancties hoeven te vrezen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zal bij onderzoek naar verwijtbare fouten geen informatie gebruiken uit interne meldsystemen van ziekenhuizen.

Dat staat in een overeenkomst, die artsenorganisatie KNMG en koepels van ziekenhuizen, artsen, verpleegkundigen en patiënten hebben ondertekend. Demissionair minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) nam het document gisteren in ontvangst.

De verwachting is dat artsen en verpleegkundigen sneller aangeven wat er mis is gegaan als niet meteen een sanctie volgt. De patiënt zal daarbij gebaat zal zijn, omdat ziekenhuizen gebreken in de zorg beter en sneller kunnen herstellen. De afgelopen jaren bleek dat jaarlijks veel mensen sterven of zieker worden door fouten. (ANP)