Amnestieregeling Afghanistan

Afghaanse krijgsheren die in de afgelopen 25 jaar oorlogsmisdaden hebben begaan, zullen niet worden vervolgd. Het Afghaanse parlement, dat wordt gedomineerd door voormalige krijgsheren, heeft hiertoe een amnestiewet aangenomen. Deze zal ook gelden voor de ondergedoken oprichter van de Talibaan, Mullah Omar, en voor krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar, die zich vorig jaar solidair verklaarde met Al-Qaeda.

Volgens een meerderheid van de parlementariërs is de amnestieregeling noodzakelijk om verzoening in het land te bevorderen. De Verenigde Naties maken bezwaar. „Om een proces tot nationale verzoening te laten slagen, moet het lijden van de slachtoffers worden erkend en straffeloosheid worden tegengegaan”, aldus de VN in Kabul in een reactie.

Onder de parlementariërs, die in 2005 werden gekozen, bevinden zich naast voormalige Talibaanleiders veel mujahedeenstrijders die gevochten hebben tegen de Sovjetbezetting en in de burgeroorlog daarna. Tientallen worden ervan beschuldigd in die tijd bij massamoord en mishandeling betrokken te zijn geweest. Enkele parlementariërs stemden tegen de wet, omdat deze in zou gaan tegen de wil van het volk.

In december lanceerde de Afghaanse president Karzai een plan om de mensenrechtenschendingen van de afgelopen decennia aan de kaak te stellen en het justitiële systeem in het land te verbeteren. Tot nog toe is daar weinig mee gedaan. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zei eerder deze week dat de trage implementatie van het plan rebellie in de hand werkt.

De VS doneerden gisteren 800 legervoertuigen en 12.000 wapens voor de strijd tegen de Talibaan. Groot-Brittannië kondigde aan achthonderd militairen extra naar het zuiden te sturen in voorbereiding op het verwachte lente-offensief van rebellen. Karzai zei eerder deze week vredesonderhandelingen te willen voeren met de Talibaan. (AFP, Reuters, AP)