6 redenen om thuis te blijven

‘Les invasions barbares’ wordt bevolkt door types die we nog zelden zien in films: intellectuelen en academici

Les invasions barbares

Ned. 2, 0.15-1.50u., Denys Arcand, 2003, Can/F.

Het terecht met veel prijzen bekroonde Les invasions barbares (onder meer in 2004 Oscar voor beste buitenlandse film) wordt bevolkt door types die we niet zo vaak meer zien in films: intellectuelen en academici. Het meeste plezier komt dan ook voor rekening van het uiterst verbale script, geschreven door regisseur Denys Arcand zelf. De vijftiger Rémy ligt met een ongeneeslijke tumor in het ziekenhuis. De ex-vrouw van deze geschiedenisleraar haalt zijn van hem vervreemde zoon uit Engeland naar Montréal en nodigt vervolgens Rémy’s vrienden uit voor een reünie. Rémy en zijn vrienden blikken terug op de jaren zestig. Hun weerzien geeft de film een bepaalde nostalgie die nog eens versterkt wordt door de directe confrontatie met hun sterfelijkheid via de patiënt in hun midden. De babyboomers memoreren hoe ze alle ismen zo’n beetje hebben aangehangen – marxisme, maoïsme, socialisme, situationisme, structuralisme, existentialisme en deconstructivisme. Maar ze beseffen dat het tot niets leidde: de wereld hebben ze niet verbeterd. (AW)

2 Hét huwelijk

5 jaar na de traan

Ned 1, 22.00-23.00 u.

Oranje Fonds: 5 jaar jong, 60 jaar oud

Ned 2, 17:35 - 18:00u.

Vandaag vieren Willem-Alexander en Máxima hun houten bruiloft. 2-2-2002 werd de dag van ‘de traan’ en ‘de kus’. In het programma 5 jaar na de traan blikken onder meer de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en bandoneonspeler Carel Kraayenhof terug op de koninklijke bruiloft. En weet jij nog wat je het paar hebt gegeven? Voor iedereen die het vergeten is een documentaire over het nationale cadeau Oranje Fonds: 5 jaar jong, 60 jaar oud. De publieke omroepen staan niet alleen vandaag stil bij het vijfjarig huwelijk. Morgen besteedt Blauw Bloed (Ned 2, 19.30 u) uitgebreid aandacht aan het prinselijk paar. Het digitale kanaal Geschiedenis TV herhaalt een reportage van de huwelijksdag. Ook commerciële omroepen staan stil bij het jubileum. Zondag wordt in Life & Cooking (RTLl 4, 16.45 u) de persiflage van Carlo en Irene op het huwelijk herhaald: Máxima de musical. (LvdS)

3 Sketchshow

Little Britain

Ned 3, 23.30-0.00u.

De Britse sketchshow Little Britain kan al jaren op een groot aantal fans rekenen, ook in Nederland. Voor iedereen die de serie niet gevolgd heeft, zendt de VPRO nogmaals alle afleveringen uit. Vandaag de eerste, waarin we kennismaken met de bizarre bewoners. Zo leren we Vicky Pollard kennen, een verwarde tiener die haar baby inruilde voor een cd van Justin Timberlake en zien we Andy, die in een rolstoel zit maar toch kan lopen.

4 Film

The Piano

Net 5, zaterdag 23.20-1.40u.

Ada heeft al sinds haar zesde geen woord gesproken, maar drukt zich uit door piano te spelen. Als ze wordt uitgehuwelijkt aan een Nieuw-Zeelander, moet ze haar geliefde instrument verkopen. De koper wil les en belooft Ada dat ze de piano terugkrijgt. In 1993 won Jana Campion op het filmfestival in Cannes een Gouden Palm voor deze film. Daarmee was ze de eerste vrouw die de prijs kreeg. Ook won The Piano drie Oscars.

5 Versieren

Spiegelende medaille

www.studioditte.nl, prijs 17,50 euro

De ontwerpers van Studio Ditte zochten inspiratie in de eigenaardigheden van de man. De onuitputtelijke competitiedrift van mannen, een belangrijk kenmerk van de sekse, was de aanzet tot het ontwerp van deze reflecterende medaille. Een spiegeltje aan een satijnen lint, uitgevoerd in de vormen Star, Roset en Circle. Precies zoals paarden opgespeld krijgen. De spiegeltjes kunnen als trofeeën aan de muur gehangen worden, maar ook dienen tot sieraad om de hals. Studio Ditte benadrukt dat hun collectie ‘Inspired by men’ niet alleen voor mannen bedoeld is. Ook voor vrouwen kan het leuk zijn triomfantelijk rond te lopen met een spiegeltje om de nek. IJdelheid blijft natuurlijk een kenmerk van beide seksen. Overigens ontwierp Studio Ditte in de mannenserie ook nog iets om zijn pyromaniedrang te bevredigen, namelijk een betonnen vuurschaal met een rubberen onderzetter voor op tafel. (LvB)

6 Parodie

Get a First Life

www.getafirstlife.com

Your world. Sorry about that is het eerste dat op de website www.getafirstlife.com staat. Het wordt allemaal iets duidelijker na de uitleg wat First Life eigenlijk is: First Life is a 3D analog world where server lag does not exist. Maar eigenlijk is Get a First Life natuurlijk een knipoog naar de virtuele wereld van Second Life (waarin het echte leven vaak first life genoemd wordt). De website lijkt een kopie van de hompage van Second Life en zelfs het logo van Get a First Life lijkt verdacht veel op dat van de virtuele wereld. Met slogans als Acces your closet to build your First Life look en Fornicate using your actual genitals parodieert de site Second Life. De achterliggende boodschap is een stuk serieuzer: kom vanachter je computer en geniet van het echte leven. Hoewel Second Life nog steeds een hype is, is de wereld van First Life veel groter: met 6.553.628.382 ‘gebruikers’ heeft First Life een aardige voorsprong. (LvdS)

Met bijdragen van Laura van Baars, Leoni van de Schraaf en André Waardenburg