Zoon Kim Jong-il ‘woont en gokt’ in Macao

De oudste zoon van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il heeft de afgelopen drie jaar in Macao gewoond. Kim-Jong-nam (35) verbleef in vijfsterrenhotels, zijn gezin in een villa. Dat melden een Hongkongse en een Japanse krant.

Kim Jong-nam is de oudste van de drie zonen van Kim Jong-il. Naar verluidt viel hij bij zijn streng-Stalinistische vader uit de gratie na een mislukte poging in 2001 Japan met een illegaal paspoort binnen te komen. Hij zei het pretpark Disneyland in Tokio te hebben willen bezoeken.

Het bericht over het verblijf van Kim Jong-nam in Macao is des te opmerkelijker omdat Noord-Korea 18,5 miljoen euro aan door de VS bevroren tegoeden heeft staan op een bank in Macao. Volgens de Verenigde Staten is de Banco Delta Asia betrokken bij valsmunterij en het witwassen van tegoeden voor het regime in Pyongyang.

Macao, een voormalige Portugese kolonie aan de zuidkust van China, is net als Hongkong een Chinese regio met een zekere mate van zelfbestuur. Het is vooral bekend om zijn casino’s, die Kim Jong-nam volgens de Hongkongse krant regelmatig bezocht.

De VS en Noord-Korea voeren sinds twee dagen in de Chinese hoofdstad Peking overleg over de financiële blokkade die Washington Pyongyang via de bank in Macao heeft opgelegd. Noord-Korea eist opheffing van de sancties. Het land stelt dat deze de vijandige bedoelingen van Washington bewijzen, en dat Noord-Korea nucleaire wapens nodig heeft om zich ertegen te beschermen.

Het zeslandenoverleg over Noord-Korea’s atoomprogramma, dat in december vastliep, wordt volgens de huidige planning volgende week donderdag hervat, maar Pyongyang heeft eerder gezegd dat er pas vooruitgang kan worden geboekt als de financiële ruzie is opgelost.

Een betrokken Amerikaanse gezant noemde het financiële overleg in Peking vandaag constructief, maar verklaarde ook dat zijn verdenkingen van illegale activiteiten door de bank in Macao niet zijn weggenomen. (AP, Reuters)