Wat doen de kinderen?

Vertellen

Zondag 4 februari zal illustrator/schrijver Sieb Posthuma aan de hand van illustraties van kinderboekenhelden van vroeger en nu vertellen over het belang van illustraties en het maken van prentenboeken. Ook zijn eigen held, Rintje, komt daarbij natuurlijk aan bod. Verder zal de Klokhuis-uitzending over het werk van Sieb Posthuma worden vertoond. Daarna wordt de expositie met originele illustraties van Rintje geopend door NRC Handelsbladschrijfster en journalist Joyce Roodnat.

Zo 4 febr van 15-17u in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Prinsengracht 587, foyer, begane grond. De Rintje-expositie is t/m 30 april. Inl 020-5230900

Picknicken

Tijdens de Nationale Voorleesdagen is er vrijdag 2 februari van 15u30 tot 16u30 bij Helden & Boeven Kinderboeken ‘Picknicken met Taart’. Tekenaar Thé Tjong Khing heeft een heel mooi en spannend boek kijkboek gemaakt met als titel Picknick met taart. Eerst wordt op een groot kleed in de winkel samen met een poppenspeelster het boek bekeken en daarna zal Thé Tjong Khing gaan tekenen! En dan is er natuurlijk tijd voor limonade mèt taart!

De picknick is voor kinderen vanaf 3 jaar. Kaartjes zijn € 2,50 p.p. bij Helden & Boeven Kinderboeken, Nieuwmarkt, Amsterdam. Res 020-4274407

Kijken & luisteren

Zaterdag 3 februari van 15u tot 16u is er in Theater Anatomicum een Rintje-voorstelling. Een uur lang kijken en luisteren naar de avonturen van Rintje en zijn ‘vrienden voor het leven’ de teckel Tobias en de poedel Henriëtte?

Rintje-voorstelling za 3 febr van 15-16u in Theater Anatomicum (in de Waag Society, de rode deur), Nieuwmarkt, Amsterdam. Kaartjes €5. Res 020-4274407

Reuzengedicht maken

Op de Poem Parade, een internationale expositie voor kinderen over kunst en poëzie in het Museum voor Communicatie in Den Haag, is er onder leiding van kunstenaars zondag 4 februari een workshop reuzenmaskers met reuzengedicht maken.

Op de website www.muscom.nl wordt het actuele programma bijgewerkt.

Poem Parade t/m t/m 6 mei in Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag. Open di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u. Inl 070 3307500 en www.muscom.n

Speuren

Vereniging Natuurmonumenten houdt op woensdagmiddag 7 februari een speurneusexcursie door het Harderbos. Kom (met het hele gezin) om sporen van dieren die in het bos wonen, te ontdekken. Voor de beginnende speurder zijn er natuurlijk de pootafdrukken. Maar het blijft de vraag welke afdruk bij welk dier hoort? Voor de gevorderde speurder zijn er braakballen van uilen, puntig gedraaide drollen van vossen of een zogenaamde veegplek van reeën. En sinds kort bouwt zelfs de bever hier zijn burchten. De sporen van dit beest zijn natuurlijk wel erg spectaculair. De excursie start om 14u bij de parkeerplaats van het Harderbos aan de Karekietweg en duurt ongeveer twee uur.

Aanmelden kan via de website www.natuurmonumenten.nl/agenda en via ANWB/VVV in Harderwijk 0341-426666. Deelname leden Natuurmonumenten € 4,- p.p, niet leden € 7 en kinderen t/m 12 jaar € 2. Trek laarzen of stevige schoenen aan en neem een verrekijker mee. Ook een spiegeltje en/of loepje kan goed van pas komen bij het speuren.

Tekenen

Hoe teken je een hoofdpersoon die kleiner is dan een zandkorrel? En voor welke keuzes kom je als illustrator te staan? Zondag 4 februari om 14u vertelt illustrator Marit Törnqvist om 14u in het Letterkundig Museum aan de hand van beeld- en geluidsfragmenten over het ontstaan van haar multimediale prentenboek Pikkuhenki, waarvoor ze werd onderscheiden met het Gouden Penseel 2006.

Aansluitend zijn er in het museum nog twee tentoonstellingen over kinderboekenillustraties bezichtigen: Helden in Beeld en Dutch Treats.

Marit Törnqvist zo 4 febr om 14u in het Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderhof 5 Den Haag (direct achter Den Haag CS). Toegang gratis. Res noodzakelijk: 070-3339666. Inl www.letterkundigmuseum.nl

Vechten

Bezoeker van het Delftse Legermuseum worden op een bijzondere manier welkom geheten. Wie het museum binnenloopt ziet op vier grote filmschermen historische soldaten tevoorschijn komen. Een levensgrote Romeinse legionair groet iedereen met een welgemeend Avé! Kanonniers uit de Tachtigjarige Oorlog nemen hun hoed af en lossen een welkomstschot. Een soldaat uit de Napoleontische tijd komt uit zijn tent tevoorschijn en een soldaat uit de Tweede Wereldoorlog gooit de bezoeker een stukje chocola toe.

In de maand februari worden er elke zondag ook demonstraties Japanse krijgskunsten gegeven. Er is een korte les ‘Iaido’ (zwaard trekken). Hierbij wordt geoefend met een houten zwaard. Kinderen die hieraan deelnemen ontvangen een presentje. Ook is te zien hoe het ‘zwaard reinigen’ of het snijtesten (tameshigiri) in zijn werk gaat. Verder wordt er getrommeld op een daiko: een Japanse strijdtrommel. Tussen de demonstraties door is er de gelegenheid om vragen te stellen.

Japanse krijgskunsten op zo 4, 11, 18 en 25 febr van 12-17u. Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Deelname: Entree museum. Volw € 6, kinderen (4 t/m 17 jaar), mk gratis. Inl 015-2150 00 of www.legermuseum.nl

Informatie naar agenda@nrc.nl