Waar angst is, is geld

Doet u vanavond ook het licht uit, tijdens de reclame voor het achtuurjournaal? Het is een stuntje dat uit Frankrijk komt, met als doel ons bewust te maken van de klimaatsverandering. In de Lichtstad dimt zelfs de Eiffeltoren, de kerstboom van Europa, en na Kamervragen van GroenLinks zitten ze ook bij ons eigen VROM vanavond in het donker. Op zich al nieuws, dat er daar ambtenaren zijn die om acht uur nog werken.

Ik heb altijd geleerd dat het uit- en weer aanzetten van apparatuur juist méér stroom verbruikt, maar goed, het gaat om een symbool: doof de lichten, want het noodlot nadert.

Wat vroeger noodlot was, heet tegenwoordig risico. Risico is noodlot waar je je tegen kunt pantseren met verzekeringspakketten. De manier om die aan de man te brengen is een simpele tweetrapsstrategie: 1. zaai angst („stel dat u op een dag…”), 2. biedt het product aan („gelukkig is er dan…”).

Tegen de klimaatsverandering bestaat nog geen verzekering, maar in elk geval draait de angstmachine op volle toeren. En waar angst heerst, daar is geld te halen.

Ik vond een oud interview in Carp, waarin Warner Philips, de voormalig directeur van Durion, uitlegt: „De stroom van Durion was natuurlijk lichtgroen, laten we eerlijk zijn. Precies zo groen als nodig was om het nog groen te mogen noemen. Alleen op die manier bereik je volume.”

En nu moeten we allemaal massaal aan de groene creditcard, zodat er elders in de wereld een boompje wordt geplant na elke vliegreis. Je koopt je zonde af, zoals je in het Florence van de Medici (de uitvinders van de rente, en dus de grondleggers van onze creditcards) een plaatsbewijs kocht voor het paradijs.

Laatst zag ik reclame voor „groene webhosting”. Het wachten is op groene gsm, groene kabeltelevisie, groene adsl en groene contactlensvloeistof.

Landgenoten, ik weet niet wat er allemaal waar of onwaar is van alle klimaats-tamtam, maar bedenkt u zich vanavond eens, omringd door duisternis, hoeveel zwendelaars er rondlopen die flink verdienen aan uw angst.

Christiaan Weijts

Winnaar Anton Wachterprijs 2006 met zijn boek Art. 285b.

    • Christiaan Weijts