Virginia Woolf

Porgy Franssen en Olga Zuiderhoek in Wie is er bang voor Virginia Woolf? Foto Ben van Duin Wie is er bang voor Virginia Woolf Hummelinck Stuurman Theaterbureau van Edward Albee regie:Gerardjan Rijnders spel:Olga Zuiderhoek,Porgy Franssen,Eline ten Camp,Ruben Brinkman Duin, Ben van

Regisseur Gerardjan Rijnders waagt zich aan een nieuwe versie Wie is er bang voor Virginia Woolf? (1962) van Edward Albee, een bokswedstrijd op leven en dood voor twee echtelieden, in drie slopend lange rondes. Martha en George zijn teleurgesteld in elkaar, in het leven, en ze zijn kinderloos gebleven. Dus stoken zij hun liefde op met drank, ruzie en fictie. Rituelen zijn het, die volgens steeds dezelfde regels worden opgevoerd. En wie de regels overtreedt, wordt hard teruggepakt.

Rijnders plaatst zijn twee vechters, Olga Zuiderhoek en Porgy Franssen op een leeg toneel, waar twee Chesterfield bankstellen naast elkaar staan. Zuiderhoek speelt de bekende tijgerin met de lage stem. Ze blijft rustig zitten, suggereert vooral de voorgeschreven schreeuwpartijen, met hier en daar een grauwende uithaal. Zeker van haar overwinning beukt ze in op de tegenstander. Franssen is de underdog, hij vlindert voortdurend zenuwachtig rond en probeert met zijn hese stem de stoten af te houden.

Dat George en Martha diep van elkaar houden – essentieel om de tragiek van de ruzie te doorgronden – laten Zuiderhoek en Franssen duidelijk zien. Toch overheerst hier het komische, de energie die je van de wedstrijd krijgt. Hoe bewonderenswaardig feilloos deze opvoering ook is – met mooie bijrollen van Eline ten Camp en Ruben Brinkman – echt tragisch is ze niet. Verrassend is Rijnders’ interpretatie ook niet – zeker niet gezien zijn reputatie als stukkenbreker. Maar ook een gewone, mooie Virginia Woolf blijft prachtig.

Tournee t/m 19 mei. Inl. www.hummelinckstuurman.nl.