Van Dale maakt christelijk woordenboek voor scholen

Woordenboekenmaker Van Dale komt in maart met een gekuist, christelijk schoolwoordenboek. Het Pocketwoordenboek Nederlands voor kinderen van acht tot twaalf jaar bevat geen schuttingwoorden, bastaardvloeken, vulgaire taal en seksueel getinte woorden.

Volgens Van Dale-redacteur De Boer zijn zo’n tweehonderd woorden verwijderd of aangepast. Het gaat vooral om schuttingwoorden en bastaardvloeken. „Bij schuttingwoorden moet je denken aan kut, lul en neuken”, legt De Boer uit. „Bij bastaardvloeken aan jeetje en gossie. Dat zijn woorden die zijn afgeleid van Jezus en God.”

Het nieuwe woordenboek is een initiatief van directeur B. Hoeve van de Ds. Harmen Doornveldschool, en H. Hoek, administratief medewerker van vijf reformatorische scholen in Staphorst. „Er was geen woordenboek dat we met goed fatsoen aan onze leerlingen konden overleggen”, zegt Hoeve. „Vorig jaar hebben we contact opgenomen met Van Dale Lexicografie. Daar werd het probleem herkend en erkend.”

Volgens Van Dale-redacteur De Boer waren er wel eerder verzoeken geweest uit orthodox-christelijke kringen. „Maar we wisten nooit dat de vraag zo groot zou zijn.” De uitgever heeft direct duidelijk gemaakt dat ze „te allen tijde” de eindregie zou houden. De scholen wilden dat een aantal christelijke termen zou worden opgenomen, maar daar is de uitgever niet op ingegaan.

Elk van de christelijke scholen kreeg een deel van het woordenboek toebedeeld ter beoordeling. Er zijn zo’n tweehonderd woorden geschrapt en van andere woorden is de beschrijving aangepast. ‘Gay’ wordt omschreven als homo en niet als homoseksueel. De geaardheid wel, de seksuele daden niet. Hoeve: „We hebben de bijbel als richtsnoer genomen.”

Om een uitgave rendabel te maken, moesten de vijf scholen zich garant stellen voor afname van 2500 exemplaren. Hoeve: „Toen we van vijftig scholen een toezegging binnen hadden, konden de drukpersen gaan draaien.”

Het nieuwe woordenboek kost 11,95 euro, 2 euro meer dan het standaard pocketwoordenboek. Hoeve: „Dat is het dubbel en dwars waard. Er komt een woordenboek op de tafeltjes te liggen dat verantwoord is en waarbij kinderen niet het grootste plezier over schuttingwoorden of seksuele grapjes hebben.”

Discussieer mee op www.nrc.nl/discussie