Top Essent en Nuon eens over fusie

De Nederlandse energiebedrijven Essent en Nuon zijn het eens over een fusie. Samen willen ze sterker staan op de Noordwest-Europese markt voor elektriciteit en gas, die zich aan het vormen is.

De bestuursvoorzitters van beide bedrijven hebben vanochtend een principeakkoord voor de fusie ondertekend. Het nieuwe concern, dat voorlopig EssentNuon heet, wordt veruit de grootste partij op de Nederlandse markt voor elektriciteit en gas.

De fusie leidt naar verwachting tot verlies van 1.350 banen. De twee bedrijven tellen nu samen 20.000 arbeidsplaatsen.

Volgens Michiel Boersma, bestuursvoorzitter van Essent en beoogd topman van het nieuw te vormen concern, zullen verreweg de meeste banen verdwijnen via natuurlijk verloop. Gedwongen ontslagen sluit hij niet uit.

De aandeelhouders en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moeten nog instemmen met de fusie. Of elektriciteit en gas goedkoper worden door de beoogde schaalvergroting kan Boersma niet zeggen.

De NMa heeft eerder aangegeven dat een fusie tussen Essent en Nuon een te machtige partij creëert op de Nederlandse markt. Willen de bedrijven samengaan, dan zouden zij een aantal elektriciteitscentrales moeten afstoten, en naar schatting een miljoen van hun vijf miljoen klanten.

Om de bezwaren te ondervangen denkt Boersma eerder aan een constructie waarbij centrales en klanten tijdelijk worden verhuurd aan een ander energiebedrijf. Als op termijn een goed geïntegreerde energiemarkt is ontstaan in Noordwest-Europa – waarvan volgens de NMa nu nog geen sprake is – zou EssentNuon de centrales en klanten kunnen terugnemen.

Met de fusie verwachten beide bedrijven circa 350 miljoen euro per jaar te kunnen besparen, onder andere doordat dubbele functies verdwijnen. Dat is vooral aan de orde bij administratie en staf. „Je hebt geen twee hoofdkantoren, retailafdelingen en handelskantoren nodig”, zegt Boersma.

Volgens hem zal het nieuwe concern, doordat het groter is, gunstiger contracten kunnen afsluiten voor de inkoop van grondstoffen zoals gas en kolen. EssentNuon zal circa 12 miljard euro omzet hebben. Essent en Nuon zijn beide actief in Nederland, Duitsland en België. Ludo van Halderen, bestuursvoorzitter van Nuon, zal zich na de fusie terugtrekken.

Interview: pagina 15