Times: Blair ziet niets in herleving Europese grondwet

ROTTERDAM, 1 FEBR. - Groot-Brittannië zal zich fel verzetten tegen een nieuw Europees verdrag dat gelijkenis vertoont met de Europese Grondwet. Volgens de Britse krant The Times van vandaag wil premier Blair hooguit dat het stemsysteem binnen de Europese Unie verandert en dat er een permanente voorzitter van de EU komt in plaats van de halfjaarlijks roulerende president. Gordon Brown, Blairs partijgenoot die hem vermoedelijk zal opvolgen, zou een hardere lijn voorstaan. Volgens The Times wil Brown elke verandering van het verdrag die een referendum vereist, van tafel hebben. Ook Tsjechië heeft de Duitse bondskanselier en huidig EU-voorzitter Angela Merkel deze week laten weten, dat het de macht van de EU eerder aan banden wil leggen dan wil uitbreiden. Daarmee wordt de kloof tussen de critici van de Europese Grondwet en de voorstanders ervan steeds scherper. Vorige week onderstreepten de achttien landen, die het grondwettelijk verdrag al geratificeerd hebben, tijdens een bijeenkomst in Madrid nog eens hun steun aan de Grondwet. Duitsland probeert de komende maanden via stille diplomatie te onderzoeken wat de 27 EU-landen nog overeind willen houden van het grondwettelijk verdrag.