Televisie Voorkeur

In de documentaire Tiengemeten 2001-2006 wordt het proces gevolgd van de herinrichting van het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten in het Haringvliet. Daar waar Nederlanders eeuwen bezig zijn geweest land te veroveren op de natuur en te cultiveren, heeft de overheid nu besloten (de Europese regelgeving navolgend) goedlopende boerenbedrijven te vervangen door natuur en recreatie. Ned.2, 22.50-23.44u. Foto NPS NPS

actualiteiten

Netwerk. Aandacht voor het mogelijke regeerakkoord en vier oud-ministers over de wijze waarop zij tot de ministersploeg toetraden. Ned.2, 20.25-20.50u.

Koppen. Reportage over de toegenomen verkoop van bont in België dat inmiddels 23 nertsfokkerijen met circa 160.000 nertsen telt. Ook aandacht voor het Britse koningshuis en Kate Middleton, de vriendin van prins William. Zij is de lieveling van de Britse media die in haar een nieuwe lady Di zien. België 1, 21.10-21.45u.

Nova. Onder meer een reportage over het afluisteren van telefoongesprekken in Nederland door de Italiaanse justitie en aandacht voor een tentoonstelling met schilderijen over branden. Ned.2, 22.15-22.50u.

Documentaire

Profiel. Eerder uitgezonden portret van cabaretier Youp van ’t Hek. Zijn voorstellingen in het theater zijn al jarenlang elke avond uitverkocht en zijn boeken (verzamelde columns) gaan met duizenden over de toonbank. Ned.2, 20.50-21.25u.

Andere tijden: De opvang van Vietnam deserteurs. Aandacht voor het Nederlands overheidsbeleid tijdens de Vietnam-oorlog naar aanleiding van de dissertatie van Rimko van der Maar. Van de Amerikanen die zich aan de dienstplicht onttrokken en in ons land onderdak zochten konden sommigen blijven, anderen werden naar het buitenland (Zweden) gesluisd. Gesprekken met een deserteur en helpers uit die tijd. Ned.2, 21.25-22.00u.

Die Nationale Front - Neonazis in der DDR. In oktober 1987 vallen skinheads in Oost-Berlijn na een concert de Zionskerk aan. Jonge vrouwen en mannen worden mishandeld en er worden nazistische leuzen gescandeerd. De autoriteiten ontkennen rechts-radicalisme en proberen het incident te verzwijgen. ARD, 23.45-0.30u.

Mortgaged to the Yanks. In 2006 betaalde Engeland de laatste schulden, die het land vanaf WO II had opgebouwd, af aan Amerika. BBC2, 0.20-1.20u.

praatprogramma

De wereld draait door. Minister Karla Peijs over haar vertrek uit Den Haag en actrice Halina Reijn en regisseuse Tamar van den Dop over de speelfilm Blind. En Simone Kleinsma kruipt in de huid van de tragische wereldster Judy Garland. Ned.3, 19.30-20.25u.

Geknipt voor de juiste baan. Vijfde van een reeks van zes discussieprogramma’s rondom reïntegratie van gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers in het arbeidsproces. Ned.2, 19.55-20.25u.

Pauw & Witteman. Met onder anderen tennisser Raymond Sluiter die om een blessure moest afzeggen voor het ABN-toernooi en VVD’er Hans Wiegel over een mogelijk regeerakkoord en nieuw kabinet. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Did they pay off their mortgage in two years? Aflevering in een serie waarin mensen proberen hun hypotheek binnen twee jaar af te lossen. Toen Arthur Holleyman twee jaar geleden te horen kreeg dat hij kanker had, dacht hij dat z’n dagen geteld waren. Hij is inmiddels genezen en heeft samen met z’n vrouw een villa in El Gouna gekocht. Het stel wil echter zo snel mogelijk al hun schulden afbetalen. BBC2, 20.30-21.30u.

Rare streken: The forgotten coast. Slot van een vierdelige serie over de Caraïbische eilanden. Vanavond aandacht voor de onherbergzame Mosquito Coast van Nicaragua en de kust van het Mexicaanse Yucatan met z’n vele grotten en ‘blauwe gaten’. Het Barrièrerif is de parel in de kroon. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

Puberruil. De 18-jarige multiculturele tomboy Nikita uit de Haagse Schilderswijk ruilt met het 17-jarige hockeymeisje Laura uit Roosendaal dat uit een zeer beschermd milieu komt. In deze ruil vinden twee totaal verschillende werelden elkaar. Ned.1, 21.30-22.05u.

The truth about food: How to be slim. Aflevering van een serie over de invloed van voedsel op ons leven. Na zo’n beetje elk dieet te hebben geprobeerd, wil deejay Andrea Oliver het voor gezien houden. Dan lijken de laatste inzichten op het gebied van voeding uitkomst te bieden. BBC2, 22.00-23.00u.

Anatomie voor beginners: Ademhaling en bloedsomloop. Vierde deel in een serie waarin de Duitse anatoom Gunther von Hagens secties uitvoert en demonstreert hoe menselijke systemen werken. Tien, 22.30-23.00u.

kunst

Edgar Pierre Jacobs, Blake ou Mortimer? Over tekenaar Edgar P. Jacobs (1904-1987), die met Hergé (Kuifje) de top vormde van de Belgische school in de ‘negende kunst’, het stripverhaal. Opgezet als biografie maar met aandacht voor de inspiratiebronnen van de schepper van de striphelden Blake en Mortimer. TV5, 4.30-5.21u.

Cinema.nl. Vanaf het filmfestival in Rotterdam een gesprek met Andrea Arnold over haar debuutfilm Red Road waarmee zij de juryprijs op filmfestival in Cannes won. Red Road is een thriller over een vrouw die bij een bewakingsbedrijf werkt. Ned.2, 23.45-0.05u.