Rijks: ruim 80 vergunningen

De verbouwing van het Rijksmuseum loopt opnieuw vertraging op, zo blijkt uit een brief die minister Van der Hoeven (Cultuur) gisteren naar de Tweede Kamer stuurde.

Aanvankelijk werd nog gedacht dat het vernieuwde Rijksmuseum in 2008 open zou gaan voor het publiek. Maar die optimistische datum werd een jaar geleden al uitgesteld tot eind 2009. En maandag liet minister van der Hoeven van Cultuur in een brief aan de Tweede kamer weten dat „het grootste culturele bouwproject sinds jaren” wederom op oponthoud is gestuit. De verwachte openingsdatum van het vernieuwde Rijksmuseum is nu „na de zomer van 2010”.

Oorzaak van de vertraging is de nieuwbouw van het Studiecentrum, die kleiner wordt dan eerst werd voorzien. De kantoorruimtes die in het oorspronkelijke ontwerp van architecten Cruz y Ortiz waren opgenomen in het Studiecentrum, worden nu elders ondergebracht. „Als gevolg van aanpassingen van het ontwerp kost het vergunningentraject meer tijd dan eerder was ingeschat”, schrijft de minister. Ook duurt het afgeven van de monumentenvergunning langer dan verwacht en zal het bouwproces „op grond van huidige inzichten” meer tijd vragen.

In totaal moeten voor de verbouwing van het Rijksmuseum meer dan tachtig vergunningen worden verkregen. Een definitieve openingsdatum kan volgens de minister pas worden gegeven als het vergunningentraject en de aanbesteding voor de bouw zijn afgerond. Dit wordt dit voorjaar verwacht. Vanaf dat moment kan begonnen worden met de bouw van de nieuwe entree, het Studiecentrum en het Aziatisch paviljoen.

De vertraging zal volgens Van der Hoeven geen extra uitgaven met zich meebrengen. Het project blijft binnen het budget van 227 miljoen euro. De kosten die met de vertraging gemoeid zijn, worden volgens Van der Hoeven gecompenseerd doordat de huur van het gebouw later ingaat. Daarbij heeft het museum, mede dankzij het Rembrandtjaar, boven verwachting veel bezoekers getrokken. „2006 was voor ons een financieel succes”, zegt een woordvoerder van het Rijksmuseum. „We hadden veel extra inkomsten door de verkoop van merchandising en audiotours.” In 2006 bezochten 1,1 miljoen mensen de Philipsvleugel, die tijdens de renovatie openblijft. In 2005 waren dat er nog 840.000.

Op dit moment is de ontmanteling van het hoofdgebouw uit 1885 afgerond. Het hele gebouw is ontdaan van niet-originele elementen, zoals voorzetwanden en later toegevoegde vloeren en plafonds. Restauratoren werken aan het herstel van de originele wand- en plafonddecoraties van architect Pierre Cuypers. Het nieuwe Ateliergebouw voor de restauratoren is bijna gereed en wordt deze herfst in gebruik genomen.

    • Sandra Smallenburg