PvdA wil onderzoek

De PvdA-fractie wil dat de Tweede Kamer een parlementair onderzoek instelt naar de onderwijsvernieuwingen van de afgelopen twintig jaar. Een Kamermeerderheid steunt de PvdA, maar de beoogde coalitiepartners, het CDA en de ChristenUnie, zijn tegen.

Volgens Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer (PvdA) moet er een onderzoek komen naar de vraag waarom de vernieuwingen in het onderwijs aanvankelijk populair waren, maar later tot grote onvrede leidden.

Directe aanleiding voor het opzetten van een onderzoek is een scholierenprotest van afgelopen vrijdag tegen het ‘competentiegericht leren’, een onderdeel van het nieuwe leren, dat waarschijnlijk in 2009 verplicht wordt ingevoerd in het mbo. Sommige scholen die hier al mee werken, bieden minder lessen aan en laten scholieren meer zelfstandig werken.

Demissionair minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) erkende gisteren dat er kritiek is op deze onderwijsvorm. Maar ze benadrukte dat scholen zelf mogen kiezen hoe ze het ‘competentiegericht leren’ invoeren. De PvdA wil dat een nieuw kabinet de invoering ervan zal „temperen”.