Protest tegen dure maïspannekoekjes

Protest tegen dure maïspannekoekjes Mexico-stad, 1 febr. Mexicanen dragen een spandoek van de revolutionaire held Emiliano Zapata om te betogen tegen de hoge prijs van onder meer tortilla’s. In Mexico-Stad eisten tienduizenden linkse betogers gisteren van de rechtse president Calderón een ‘sociaal pact’, dat onder andere zou moeten leiden tot meer ‘voedselsoevereiniteit’. Maïspannekoekjes werden de laatste weken tientallen procentpunten duurder. Vooral bij arme Mexicanen, die er dagelijks stapels van eten, komt dat hard aan. Na de toetreding van Mexico tot de Noord-Amerikaanse vrijhandelzone NAFTA in 1994 begonnen Amerikaanse boeren hun gesubsidieerde maïs op de Mexicaanse markt te dumpen. Veel kleine boeren gingen failliet en de productie en verwerking van maïs kwam in handen van een paar grote ondernemingen. Zij doen nu aan prijsspeculatie, zeggen critici. De bedrijven wijzen op de hoge internationale maïsprijs, die het gevolg is van de stijgende ethanolproductie in de VS. Foto AP Protesters follow a banner with an image of Mexican revolutionary hero Emiliano Zapata during a march to protest recent price increases in tortillas in Mexico City, Wednesday, Jan. 31, 2007. Tens of thousands of trade unionists, farmers and leftist groups marched through downtown Mexico City on Wednesday to protests price increases for basic food items like tortillas. (AP Photo/Gregory Bull) Associated Press