Professor Pimpel, loden pijp, balzaal

Zelden was een voorkennisaffaire zo snel opgelost.

Vorige vrijdag trad commissaris Charles Langereis van internetbank Binck af. Maandag suggereerden de media dat dit te maken had met een justitieel onderzoek naar het uitlekken van kwartaalcijfers rond Pasen vorig jaar. Een dag later legde Langereis, hoogleraar te Leiden, tegenover justitie een bekennende verklaring af. Ja, hij had het bewuste persbericht vier dagen vóór de publicatiedatum aan een vriend verstuurd.

Die vriend en een derde betrokkene hebben ook al toegegeven de geheime informatie te hebben doorgespeeld. Zij analyseerden samen de cijfers, waarna een van hen details op internet plaatste. Het Cluedo-spel rond het Paaslek van Binck duurde hiermee welgeteld vijf dagen.

Volgers van de zaak tegen Cor Boonstra moesten drieënhalf jaar wachten op de uitkomst. De oud-topman van Philips werd begin april 2001 aangeklaagd wegens misbruik van voorkennis rond aandelen Endemol. Twee jaar later kwam de strafzaak voor, waarbij Boonstra werd vrijgesproken (maar hij kreeg wel een boete voor het niet melden van Ahold-aandelen). Ook in hoger beroep, eind 2004, volgde vrijspraak.

De zaak rond Joep van den Nieuwenhuyzen en het automatiseringsfonds HCS duurde welbeschouwd vijftien jaar. In augustus 1991 verschenen de eerste aanwijzingen in de pers van handel met voorkennis rond een emissie. In de slepende rechtsgang werd de investeerder herhaaldelijk vrijgesproken. Vorig jaar oktober sloot de Hoge Raad het HCS-boek definitief, toen de hoogste rechter de miljardenclaim van Van den Nieuwenhuyzen tegen de Staat afwees.

Natuurlijk is de Binck-zaak met de drie bekennende sleutelfiguren nog niet afgesloten. Als justitie vervolging doorzet, zal de rechter zich moeten buigen of er bij dit klip-en-klare verhaal van uitlekken van koersgevoelige informatie sprake is van strafbare feiten. Misbruik van informatie van Langereis lijkt onwaarschijnlijk, omdat de beurs in de paasvakantie dicht was.

Intussen draait Binck gewoon door, en de aandelenhandel erin ook. Na de publicatie van de jaarcijfers, vrijdag, mogen insiders weer kopen en verkopen. Directeur ‘finance & risk management’, René Schipper, deed dat die dag meteen grif. Hij verkocht voor ruim een ton aan aandelen.

En gisteren was er bij de internetbroker zowaar reden voor een feestje. Euronext maakte bekend Binck per 1 maart te promoveren van de Smallcap- naar de Midkap-index. Dat is een beloning voor levendige handel in het aandeel. Waar alle belangstelling al niet goed voor is.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen