Productie van olie en gas bij Shell gedaald

Energieconcern Shell heeft in 2006 minder olie en gas opgepompt dan in het jaar daarvoor. Ook dit jaar zal de productie niet of nauwelijks stijgen. Dat zei Shell vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers.

De gedaalde olie- en gasproductie is vooral het gevolg van de onrust in Nigeria en de verwatering van het belang in het Sachalin-project in Rusland. Shell heeft al enige jaren problemen om de productie te laten stijgen. Vorig jaar kwam de productie uit op 3,47 miljoen vaten olie-equivalent per dag vergeleken met 3,5 miljoen in 2005.

Het grote probleem was de situatie in Nigeria, het olierijke Afrikaanse land waar Shell circa 10 procent van zijn olie en gas vandaan haalt. In het land ligt al maandenlang een deel van de productie stil als gevolg van onlusten en dreigende ontvoeringen van personeel door lokale stammen. De situatie in Nigeria treft ook de productie voor 2007 die zal uitkomen op 3,3 tot 3,5 miljoen vaten per dag. „Als we terugkeren naar deze velden, dan zal het enige tijd duren eer ze weer vol draaien. We zijn er bijna een jaar niet geweest en reparaties zullen nodig zijn”, aldus topman Jeroen van der Veer.

De onzekere situatie in Nigeria plus de ontwikkelingen in Rusland maakten ook dat Shell niet langer een productie ziet van 3,8 tot 4 miljoen vaten per dag in 2009. „We verwachten tot het eind van het decennium de productie 1 tot 2 procent te laten groeien”, zei Van der Veer. In Rusland moest Shell onlangs een deel van het grote gasproject Sachalin aan staatsbedrijf Gazprom verkopen.

Shell maakte wel bekend dat de zogeheten vervangingsratio in 2006 uitkwam op 150 procent waardoor het bedrijf voor het eerst in jaren meer olie vond dan dat het oppompte. De cijfers waren beter dan analisten hadden verwacht. De jaarwinst steeg met 12 procent naar 25,4 miljard dollar (19,5 miljard euro).