Premier Servië presenteert Kosovo-eis

De Servische premier, Vojislav Koštunica, wil alleen een nieuwe regering vormen met partijen die net als hij vinden dat Servië de betrekkingen moet verbreken met landen die de onafhankelijkheid van Kosovo erkennen.

Vertegenwoordigers van Koštunica’s Democratische Partij van Servië DSS legden gisteren in het kader van de formatie van een nieuwe regering de eis voor aan president Boris Tadic. In Servië wordt geprobeerd een coalitie te vormen van de DSS, de Democratische Partij (DS) van Tadic en de hervormingsgezinde partij G17 Plus. Dat is de enige democratische regering die een meerderheid kan krijgen in het parlement.

De DS en G17 Plus hebben nog niet gereageerd op de eis. Beide partijen zijn aanzienlijk gematigder over Kosovo dan de DSS.

De afgelopen dagen heeft Koštunica zich steeds harder opgesteld in de kwestie-Kosovo. Zo heeft hij gezegd VN-gezant Martti Ahtisaari niet te ontvangen als die morgen in Belgrado zijn plan voor de toekomst van Kosovo komt uitleggen. Verder heeft hij gezegd dat zijn huidige demissionaire regering geen mandaat heeft om besluiten over Kosovo te nemen. Ook stelt hij dat het Servische onderhandelingsteam over Kosovo geen legitimiteit meer heeft omdat het is samengesteld door de vorige regering. Tenslotte heeft hij in extreme bewoordingen uiting gegeven aan zijn onvrede over Ahtisaari. Op al deze punten verschilt president Tadic’ DS van mening met de premier.

In de tekst van Koštunica’s eis aan de andere partijen staat niet met zoveel woorden dat Servië moet breken met landen die de onafhankelijkheid van Kosovo erkennen. Maar de Servische media interpreteren de tekst wel zo. Letterlijk staat in de tekst dat een erkenning van Kosovo „ernstige consequenties voor de relaties” met Servië veroorzaakt. Ook zegt het document dat de erkenning van Kosovo door een NAVO-lid aantoont dat de NAVO tijdens de oorlog om Kosovo in 1999 Servië heeft gebombardeerd met de uitdrukkelijke bedoeling het gebied van Servië af te pakken.

Een van de leiders van de Serviërs in Kosovo, Oliver Ivanovic, heeft gisteren gezegd dat als Kosovo onafhankelijk wordt, het door Serviërs bewoonde noorden van Kosovo op zijn beurt de onafhankelijkheid zal uitroepen. Ivanovic voorspelde dat de Bosnische Serviërs dan eveneens eenzijdig de onafhankelijkheid van de Servische Republiek in Bosnië zullen uitroepen. (VIP, AP)