Pendelaars naar hart van Europa verrast door boemeltreinen

Rotterdam. Duizenden Nederlandse pendelaars tussen Amsterdam (via Den Haag) en Brussel moeten nog twee maanden rekenen op ongemak, omdat vier rechtstreekse internationale intercitytreinen enkele malen per dag uitvallen. Dat levert vertragingen op door de noodzaak over te stappen bij Antwerpen Berchem van minimaal tien minuten en maximaal zeventig minuten als aansluitingen gemist worden. ”Wij kunnen helaas niets doen om onze klanten te helpen”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht. De Belgische spoorwegen hebben de dienstregeling aangepast omdat slechts een beperkt aantal sporen te gebruiken is. Oorzaak is een brand in de tunnel bij Brussel, die al eind december plaatshad. Daardoor is de energievoorziening rondom Brussel verstoord. Dagelijks maken honderden Nederlanders - vooral ambtenaren en politici - van de rechtstreekse treinverbinding gebruik omdat zij werkafspraken hebben in Brussel bij een van de Europese instellingen. Normaal rijden dagelijks twintig rechtstreekse intercity`s tussen Amsterdam (Den Haag) en Brussel. Dat zullen er de komende twee maanden zestien zijn, omdat vier intercity`s tussen Antwerpen Berchem en Brussel Zuid uitvallen.