Optredens tussen de pizzadozen en bank in

Vanavond gaat StuKaFest (StudentenKamerFestival) van start in Nijmegen.

„Het is heel dankbaar om voor zo’n klein publiek te spelen. Je heb direct contact.”

Een klein publiek en direct contact; ideaal om nieuwe nummers te testen. Foto Ton Heijnen Heijnen, Ton

Ze stonden bij wijze van spreken tussen de lege pizzadozen en een matras in, in een studentenhuis waar het „een grote teringzooi was”. Toch was het optreden een groot succes. Twee jaar geleden speelde de band SneakerFreak voor 25 man in een studentenkamer in Nijmegen. „Normaal geef je een optreden op een podium en gebruik je versterkers. Nu is je publiek op nog geen meter afstand en speel je akoestisch. Dat heeft iets breekbaars en intiems”, zegt gitarist Ferry van der Groep.

Dit jaar gaat de band op herhaling in Groningen, Enschede en Maastricht. SneakerFreak is een van de deelnemende acts aan StuKaFest, oftewel het StudentenKamerFestival, dat vanavond van start gaat in Nijmegen. De andere drie steden volgen later in februari. Studenten stellen hun kamer een avond beschikbaar voor optredens. Tweeduizend deelnemers in vier studentensteden kunnen kiezen uit een gevarieerd aantal optredens in zestig kamers. Veel cabaret, maar ook muziek, dans, verhalenvertellers en andere vormen van cultuur. Het publiek zit op het bed of zelfs op een kast, de artiest wurmt zich ertussen. De huisbewoners verkopen biertjes en na afloop fietsen de studenten snel de stad door op weg naar het volgende optreden.

De eerste editie vond in 2001 plaats in Nijmegen, het was toen nog een kleinschalig festival. In die stad is het evenement inmiddels uitgegroeid tot „een cult”, volgens Marianne van de Heuvel, een van de organisatoren. Daarom breidt het festival dit jaar uit naar drie andere studentensteden. „Want iedere student heeft recht op StuKaFest”, vindt Marianne.

SneakerFreak meldde zich dit jaar spontaan aan om deel te nemen na het succes van twee jaar terug. „Het is heel dankbaar om voor zo’n klein publiek te spelen. Je heb zulk direct contact. Ze zullen ook niet zo snel door je heen praten.” Wie dit jaar komt kijken, kan rekenen op een verrassing. SneakerFreak zal nieuwe nummers spelen. „We zitten in de testfase van ons nieuwe album. We willen graag weten hoe het publiek op die nummers reageert.”

Kim Klein Koerkamp weet uit ervaring hoe leuk StuKaFest kan zijn. Hij stelt voor de tweede keer de enorme keuken van zijn afdeling in een studentenhuis beschikbaar. „Vorig jaar hadden we vijftig man in de keuken staan. De band bouwde een feestje en dat was tegelijk ook een nadeel. De muziek stond hard en daarom ging het intieme karakter van het festival een beetje verloren.” Dit jaar hoopt Kim het beter voor elkaar te hebben. In zijn keuken speelt de band Storybox. „Hun muziek is rustiger.” Kim Klein Koerkamp vindt het bijzonder dat zoveel studenten komen kijken, terwijl er toch niet altijd de meest toegankelijke acts op het programma staan. „Als je Storybox in een zaal programmeert, komt er niemand kijken. Nu wel.”

Het studentenhuis van Erica Renckens is dit jaar het podium voor de zangers/cabaretiers van Herman in een bakje Geitenkwark. „Het is echt leuk om zo’n artiest in je huis te hebben en gasten te mogen ontvangen”, vindt zij. De kamer van haar huisgenoot is zo’n 30 vierkante meter. In die kamer zetten ze 25 stoelen neer voor evenzoveel gasten. „Die stoelen hadden we vorig jaar eigenlijk niet nodig. We hadden een danceact op bezoek, dus iedereen stond te dansen. Een gek gezicht.” Voorafgaand aan de optredens koken ze gezamenlijk voor de artiesten. „We willen ze ook een beetje persoonlijk leren kennen.”

Kijk voor het volledige programma op www.stukafest.nl

    • Suzanne Eijgenraam