Ook HSV stuurt zijn trainer weg

De Duitse voetbalclub Hamburger SV heeft vanochtend trainer Thomas Doll ontslagen. Hij moest vertrekken wegens de teleurstellende resultaten. Hamburg is de derde Bundesligaclub in twee dagen die afscheid neemt van zijn trainer.

Hamburg, waar de Nederlandse internationals Rafael van der Vaart, Nigel de Jong en Joris Mathijsen spelen, kwam gisteravond thuis niet verder dan een gelijkspel (1-1) tegen Energie Cottbus. Daardoor zakte de club naar de laatste plaats in de hoogste Duitse voetbalklasse. Daardoor dreigt de club voor het eerst in zijn bestaan uit de Bundesliga te degraderen. Van de negentien competitieduels heeft HSV er slechts één gewonnen en twaalf gelijkgespeeld.

De 40-jarige Doll, een oud-international, was tweeënhalf jaar geleden aangetrokken in de hoop de landstitel binnen te halen of op zijn minst elk jaar kwalificatie voor de Champions League af te dwingen. Doll stond al lange tijd onder druk maar kreeg net voor de winterstop nog het vertrouwen van bestuur en spelers van de club. Na twee gelijke spelen na de winterstop kwam Hamburg toch tot het besluit een nieuwe oefenmeester aan te trekken. Wie dat wordt, was aan het begin van de middag nog niet bekend.

Fans van Hamburger SV hingen gisteravond spandoeken op met de vraag om Felix Magath terug te halen naar de havenstad. Magath is een ex-speler en ex-coach van de club. Hij werd gisteren ontslagen bij Bayern München.

Bayern verving Magath door oudgediende Ottmar Hitzfeld, die eerder al van 1998 tot 2004 aan de slag was in München. Hitzfeld blijft minstens tot het einde van dit seizoen, kondigde algemeen directeur Karl-Heinz Rumme-nigge aan op de website van de club. Hitzfeld werd vier keer landskampioen met Bayern München en won in 2001 de Champions League. Hij won ook twee Duitse titels en de Champions League met Borussia Dortmund voor hij in 1998 naar München vertrok.

Bayern, de afgelopen twee seizoenen met Magath aan het roer telkens landskampioen en bekerwinnaar, staat vierde in de Bundesliga, met acht punten minder dan leiders Werder Bremen en Schalke 04. Bayern speelde gisteravond gelijk (0-0) tegen Bochum. Het was het vierde gelijkspel van Bayern, dat ook al vijf keer een nederlaag leed. Door de slechte positie vreesde Bayern voor het eerst in lange tijd kwalificatie voor de Champions League mis te lopen. Met de trainerswissel hoopt de club op een nieuw schokeffect. Magath werd indertijd als opvolger van Hitzfeld aangetrokken met als belangrijkste opdracht de orde in de rumoerige kleedkamer van het als ‘FC Hollywood’ bekendstaande Bayern te herstellen. Nu zijn de rollen omgekeerd.

Naast Doll en Magath mag ook Jupp Heynckes op zoek naar een nieuwe club. Hij stapte gisteren zelf op bij Borussia Mönchengladbach, dat voorlaatste staat in de Bundesliga. Voorlopig neemt de Nederlandse assistent-trainer Jos Luhukay zijn taken waar.