Ontslag trainer Magath bij Bayern München

De Duitse voetbalclub Bayern München heeft trainer Felix Magath (53) gisteren ontslagen. De oud-international moest vertrekken wegens de slechte resultaten. Zijn opvolger is Ottmar Hitzfeld.

Bayern München begon het jaar met een nederlaag tegen Borussia Dortmund (3-2) en een gelijkspel tegen degradatiekandidaat VfL Bochum (0-0). De ploeg van de Nederlanders Roy Makaay en Mark van Bommel staat daardoor op vijf punten achterstand van de titelkandidaten Werder Bremen en Schalke 04.

Bovendien werd Bayern door Alemannia Aachen uitgeschakeld in het bekertoernooi. De ploeg is wel actief in de Champions League, met Real Madrid als komende tegenstander.

Magath was sinds 2004 in dienst van Bayern München. Hij won twee landstitels en twee keer de Duitse beker. Zijn opvolger Hitzfeld leidde Bayern eerder van 1998 tot en met 2004. In die periode werd hij viermaal kampioen, won hij twee keer de beker en werd Bayern in 2001 winnaar van de Champions League.

Magath reageerde vrij gelaten op het ontslag. „Ik ben echter trots op wat ik bij Bayern heb bereikt.”

De clubleiding verklaarde dat ingrijpen onvermijdelijk was. „We waren bang dat kwalificatie voor de Champions League in gevaar zou komen”, zei voorzitter Karl-Heinz Rummenigge.

Toen Magath in 2004 Hitzfeld opvolgde kreeg hij opdracht de orde in de kleedkamer te herstellen en van Bayern München weer een topteam te maken, omdat in het seizoen 2003/04 Werder Bremen de dubbel had gewonnen.

Magath, oud-speler van Hamburger SV en zoon van een Puertoricaan, voldeed aan die opdracht, maar slaagde er zelden in om het elftal sprankelend te laten voetballen. En na het vertrek van Michael Ballack, dit seizoen naar Chelsea, werd het van kwaad tot erger met Bayern München.

Hitzfeld wordt vandaag gepresenteerd en zit morgenavond op de bank in de uitwedstrijd tegen Nürnberg.