Onbedoeld onaangename jaren-negentigfilm

Smokin’ Aces. Regie: Joe Carnahan. Met: Andy Garcia, Alicia Keys, Ray Liotta, Ben Affleck. In: 39 bioscopen.

Het is veel werk alle personages van Smokin’ Aces te introduceren. Tot ver na de opening van de actiefilm van Joe Carnahan dient het overgrote deel van de gesprekken er slechts toe een beschrijving te geven van de bizarre criminelen en andere vreemde figuren die later opdraven. Een huurmoordenaar met vele vermommingen, sexy, vrouwelijke, sluipschutters, een martelexpert van de CIA, bloeddorstige neo-nazi’s, een mysterieuze Zweed en een hoop politiemannen. Allemaal zijn ze op weg naar hetzelfde hotel, waar zich een goochelaar met maffiabanden schuilhoudt. De FBI wil hem als getuige, anderen willen hem ontvoeren, sommigen zijn van plan zijn hart uit zijn lichaam te verwijderen. De combinatie van flauwe dialogen en geweld is een jaren-negentigformule die niet tot z’n recht komt in deze overbevolkte film. Zoveel typetjes lopen hier door elkaar heen dat elke vorm van karakterontwikkeling tot een minimum wordt beperkt. Een paar regels onsamenhangende tekst en een hardhandig einde: meer heeft het leven de meesten niet te bieden, wat van Smokin’ Aces vooral een onaangenaam cynische productie maakt.

    • David Sneek