OM NAAR UIT TE KIJKEN

MUSICAL

Judy Garland Van kleuterster op haar tweede, tot overdosis slaappillen op haar zesenveertigste leidde zangeres en actrice Judy Garland (The Wizard of Oz) een moeizaam leven; van verslaving naar instorting, van man naar man. In het toneelstuk Aan het einde van de regenboog, geschreven door de Australiër Peter Quilter, speelt Simone Kleinsma de zangeres een jaar voor haar dood, bezig aan een comeback. Paul de Leeuw speelt haar pianist, en Kees Boot haar nieuwe verloofde. Kleinsma zingt ook enkele Garland-klassiekers, als Over the Rainbow.

Première 3 febr Oude Luxor Rotterdam. Tournee t/m 24 mei. Inl. 0900-3005000 of www.musicals.nl.

MUZIEK

Pollini De Italiaanse pianist Maurizio Pollini viert zijn 65ste verjaardag in het Amsterdamse Concertgebouw met twee recitals in de serie ‘Meesterpianisten’. Op 4 febr speelt hij Chopin, op 28 febr Boulez, Berg (Vier stukken voor klarinet en piano met Alain Damiens), Stockhausen en Liszt.Hans van Manen

Pollini: 4, 18 febr 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345

TONEEL

Olivier Provily Bij het Zuidelijk Toneel regisseert Olivier Provilky zijn nieuwe woordloze toneelstuk Lichaam, het vervolg op Fragmenten (2005), met dezelfde jonge cast . Lichaam gaat over een groep van zes, ruzie en tederheid tussen vrienden, geliefden en exen. Hij creëert een reeks toneelbeelden waarin een doelloze groep mensen elkaar probeert te vinden. Provily maakt beeldende lounch-voorstellingen met weinig handelingen, veel sfeer en een tergend traag tempo .

Première 2 feb Schouwburg Eindhoven. Tournee t/m 15 maart. Inl. 040-2333633 of www.hetzuidelijktoneel.nl.

DANS

Jant-Bi De Senegalese Compagnie Jant-Bi van Germaine Acogny brengt in het Amsterdamse Muziektheater de dansvoorstelling Waxtaan (‘discussie’), gemaakt door leidster Germaine Acogny en haar zoon Patrick. De voorstelling, waarin traditionele dansen uit Mali, Senegal en Burkina Faso worden vermengd met moderne dans gaat over de macht van Afrikaanse dictators.

1-4 feb. Muziektheater Amsterdam. Inl 020-625 5455 of www.gastprogrammering.nl.

LITERATUUR

Verdriet & VerlangenIn het Haagse Poll’s Hoogte houdt zangeres Astrid Seriese vijf workshops. Op 4 februari is de opening met gedichten van K.L. Poll, ingeleid door Bastiaan Bommeljé, en op muziek gezet door Seriese. Andere deelnemers zijn schrijver Hans Sahar (4 maart), schrijfster Helga Ruebsamen (1 april), rapper Marchiano Loen (6 mei). Op 2 juni is er een slotmanifestatie in de Vredeskapel.

Workshop 15-17u. Poll's Hoogte, Malakkastraat 16, Den Haag. Res 070-3503785 of PollsHoogte@hotmail.com