nrc.nl/blogs

NRC.NL/BLOGS Fietsen. Freek Staps signaleert op zijn weblog dat de stad New York het niet zo op heeft met Critical Mass, de beweging van fietsers die elke maand door de stad rijdt. „Volgens de fietsers is het gewoon een uitje, anderen zien er een stil protest tegen auto’s in. ‘Wij brengen het verkeer niet tot stilstand’, is een veelgebruikt verweer, ‘wij zíjn het verkeer. De politie kan moeilijk alle fietsers arresteren, maar doet alles om ze te ontmoedigen om mee te rijden. De meest recente maatregel is dat parades een politievergunning nodig hebben. Wat onder een parade valt? ‘Een optocht of die race bestaat uit een herkenbare groep van vijftig of meer voetgangers, voertuigen of fietsers.’ Je raadt het al: het is prachtig materiaal voor misverstanden. Betekent dit bijvoorbeeld dat je als schoolreisje een vergunning nodig hebt om de straat over te steken?” (advocatenclub New York Bar Association). www.nrc.nl/newyork

Fietsen. Freek Staps signaleert op zijn weblog dat de stad New York het niet zo op heeft met Critical Mass, de beweging van fietsers die elke maand door de stad rijdt. „Volgens de fietsers is het gewoon een uitje, anderen zien er een stil protest tegen auto’s in. ‘Wij brengen het verkeer niet tot stilstand’, is een veelgebruikt verweer, ‘wij zíjn het verkeer. De politie kan moeilijk alle fietsers arresteren, maar doet alles om ze te ontmoedigen om mee te rijden. De meest recente maatregel is dat parades een politievergunning nodig hebben. Wat onder een parade valt? ‘Een optocht of die race bestaat uit een herkenbare groep van vijftig of meer voetgangers, voertuigen of fietsers.’ Je raadt het al: het is prachtig materiaal voor misverstanden. Betekent dit bijvoorbeeld dat je als schoolreisje een vergunning nodig hebt om de straat over te steken?” (advocatenclub New York Bar Association).

www.nrc.nl/newyork

Zonnekoning. Marcel Haenen buigt zich op zijn weblog Tango over Hugo Chávez, de president van Venezuela. „Sloom is hij in ieder geval niet. Nog geen twee maanden nadat hij voor wederom zes jaar is herkozen, heeft de overactieve Caraïbische Zonnekoning Hugo Chávez opnieuw een formidabele politieke slag geslagen. De komende achttien maanden mag hij per decreet besluiten hoe hij Venezuela inricht tot Marxistisch paradijs. Het parlement heeft zichzelf vandaag, handopstekend in het zonnetje, voor 1,5 jaar op vakantie gestuurd. De rechterlijke macht was al via politieke benoemingen onschadelijk gemaakt en bij kritische tv-zenders trekt de president zelf de stekker eruit. In Venezuela is er nog maar één die werkt.

www.nrc.nl/tango