Nina wil geen vrouwtje zijn

Nina (25) is de eerste Nederlandse rapster met een officieel soloalbum. Hiphopproducer QF (30) produceerde het album: „Als ze een man was, had ik ook met haar gewerkt.”

Producer QF en rapster Nina (Foto Maarten van Haaff) rapster Nina met haar producer QF. Amsterdam, 23 jan 2007. foto Maarten van Haaff
Producer QF en rapster Nina (Foto Maarten van Haaff) rapster Nina met haar producer QF. Amsterdam, 23 jan 2007. foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

In de geïmproviseerde studio die de 30-jarige producer QF (de afkorting staat voor Quick Fingers) in zijn slaapkamer in Amsterdam Zuid-Oost heeft ingericht, vertelt de oudere zus van de 25-jarige rapster Nina dat het hiphopvirus er bij Nina vroeg inzat. „Ze kwam op haar negende al thuis met van die Amerikaanse hiphopblaadjes voor tieners. Ik snapte er niets van; ze kon nog geeneens Engels lezen!” Ruim vijftien jaar later is haar zus de eerste vrouwelijke soloartiest uit de Nederlandse hiphopscene die een officieel album uitbrengt. De Lastigste is een explosief debuut waarop krachtig pompende beats en zelfverzekerde opschepraps domineren.

Nina, waarom was je als negenjarige al zo met hiphop bezig?

„Er was altijd muziek bij ons thuis. Ik kreeg van mijn vader platen van Sugarhill Gang, van mijn oom Salt-N-Pepa. En ik had een klik met hiphop omdat het ‘rebel music’ is.”

QF, je werkte voorheen als producer met Brainpower, Cane, THC, RMXCRW en voor jezelf als artiest. Dit is de eerste keer dat je een heel album produceert. Waarom met Nina?

„Ik zie toekomst in Nina omdat ze uniek is. Ze werkt snel, heeft een sterke uitstraling en het feit dat ze een vrouw is maakt het extra uniek. Maar als ze een man met dezelfde capaciteiten was geweest, had ik ook met haar gewerkt.”

Had jij geen behoefte aan beats van andere producers, Nina?

„Ik ben vijf jaar geleden bij QF in de studio begonnen. Via een vriendin kwam ik bij QF en ik vond toen al dat hij de gruwelijkste beats maakte. Hype en agressief. Ik had geen reden om nog andere producers te zoeken.”

QF: „In die tijd kampeerden we met een zootje niggers bij mij in de kamer. Toen ze binnenkwam, ging ze meteen in het Engels rappen. Dat vond ik dope.”

Nina: „Jij zei toen: ‘waarom rap je niet in het Nederlands?’ Dat was een openbaring… Je denkt in het Nederlands, je praat in het Nederlands, dus het is logisch.”

Nina, op je album kraak je harde noten over de multiculturele samenleving. Wat bereik je daarmee, denk je?

„Dat jonge mensen het horen en denken: ‘Ja, zo voel ik het ook’. Ik hoef geen revolutie te ontketenen maar ik vind dat dingen gezegd moeten worden. Dat het bijvoorbeeld een grote misvatting is dat alleen de allochtonen zich moeten aanpassen. En dat er niet valt te praten zolang autochtonen vanuit een superioriteitsgevoel handelen, alsof we hier op bezoek zijn…”

QF: „We gaan toch nooit meer weg. Ik vind eigenlijk dat ze de Randstad zo langzamerhand aan de allochtonen moeten overdragen én de mensen die met allochtonen om kunnen gaan. Die mogen dan een uitburgeringscursus volgen.”

Nina, je bent een vrouw in hiphop, een cultuur die vaak wordt weggezet als seksistisch. Hoe zie jij dat?

„Seks verkoopt en dat zie je dus op tv. Zolang er vrouwen zijn die zich graag uitkleden voor clips, moet je er vooral over blijven rappen. Ik voel me er niet door aangesproken.”

Je voelt je prettig in de machocultuur die hiphop toch ook is?

„Ja, opscheppen en stoerdoenerij horen bij hiphop. Voor de meeste vrouwen is dat ver van hun bed, die willen echt een vrouwtje zijn. Terwijl je als vrouw in hiphop je mannetje moet staan. Ik voel me daar lekker bij: zoeken naar metaforen, opscheppen en op die manier laten zien wat ik met taal en muziek kan. Ik ben als vrouw tussen zoveel mannen in het voordeel omdat ik opval. Het nadeel is dat ik me wel harder moet bewijzen. Ze vragen me bijvoorbeeld vaak of ik mijn eigen teksten wel schrijf. Dat is een vraag die een mannelijke rapper niet zo gauw zal krijgen.”

Nina en QF zijn te zien op het releasefeest van hun album ‘De Lastigste’, 4 februari in Bitterzoet Amsterdam.

    • Saul van Stapele