Niet met z’n allen tegelijk oversteken, s.v.p.

parade.jpgDe stad New York heeft het niet zo op Critical Mass, de beweging van fietsers die elke maand door de stad rijdt. Volgens de fietsers is het gewoon een uitje, anderen zien er een stil protest tegen auto’s in. „Wij brengen het verkeer niet tot stilstand”, is een veelgebruikt verweer, „wij zíjn het verkeer”. (Hier filmpjes op Youtube en een eerdere post over de beweging die geen beweging is/wil zijn.)

De politie kan moeilijk alle fietsers arresteren, maar doet alles om ze te ontmoedigen mee te rijden. De meest recente maatregel is dat parades een politievergunning nodig hebben. Wat onder een parade valt? „Een optocht of die race bestaat uit een herkenbare groep van vijftig of meer voetgangers, voertuigen of fietsers.” (cursivering van mij)

Je raadt het al: prachtig materiaal voor misverstanden:
• „Betekent dit dat je als schoolreisje een vergunning nodig hebt om de straat over te steken?” (advocatenclub New York Bar Association)
• „Wij zijn een geregistreerde tourorganisatie en we volgen netjes alle verkeersregels op. Als onze deelnemers gearresteerd zouden worden (…), zou dat een beeldbepalend moment voor ons bedrijf zijn.” (Big Onion Walking Tours)
• „Een vergunning aanvragen kan maanden duren!” (De lokale organisatie van begrafenisondernemers.)

P.S. Qua overheden en vergunningen voor optochten: nogmaals Jan Blokkers column in nrc.next.

    • Freek Staps