Milieuactie ‘bedreigt’ stroomvoorziening

Gaat vanavond in Nederland om vijf voor acht het licht uit? En gaat het om acht uur dan ook weer aan? Tennet, beheerder van het landelijke stroomnet, weet het niet zeker. Een woordvoerder van het bedrijf waarschuwt dat het elektriciteitsnet instabiel kan worden als massaal gehoor wordt gegeven aan de oproep van milieuorganisaties vanavond vijf minuten het licht uit te doen. Daartoe is opgeroepen om bezorgdheid uit te drukken over de klimaatverandering, waarover de klimaatorganisatie van de VN in Parijs vergadert.

Het ministerie van VROM heeft bekendgemaakt als enige deel te nemen aan de actie. Andere ministeries vinden de waarschuwing van Tennet te ernstig.

Volgens Tennet zijn er risico’s verbonden aan een grootscheepse verstoring van vraag en aanbod op het stroomnet. Delen van het land kunnen langdurig zonder elektriciteit raken. Tennet kan indien nodig terugvallen op noodstroom uit het buitenland. Maar omdat ook in België, Duitsland en Frankrijk actie wordt gevoerd, is die optie niet zeker.

Volgens deskundigen kan het uitvallen van een centrale door Tennet onder normale omstandigheden worden opgevangen. Wanneer de stroomvoorziening precies risico zou lopen, kan Tennet niet aangeven. Alles hangt af van de omvang van de actie.