Lever regenereert door stamcellen

Rotterdam, 1 febr. Het formaat van de volwassen alvleesklier kan per individu variëren, maar ligt in het embryo al vast. Het hangt af van het aantal voorlopercellen dat in het embryo aanwezig is. Als er meer van die cellen zijn, wordt de alvleesklier groter. Maar bij de lever, een naburig orgaan, doet het aantal voorlopercellen er niet toe; die wordt altijd even groot. Dat blijkt uit experimenteel onderzoek bij muizen onder leiding van de Amerikaanse celbioloog Douglas Melton van het Harvard Stem Cell Institute. De resultaten verschenen deze week online in het Britse wetenschapsblad Nature. Volgens Melton zijn organen onder te verdelen in twee categorieën: organen die makkelijk kunnen regeneren, zoals de lever, huid en bloed; en organen die dat nauwelijks kunnen zoals de alvleesklier, de nieren en de longen. Het verschil zit hem in de aan- of afwezigheid van stamcellen in het volwassen orgaan. Voorlopercellen kunnen minder vaak delen dan stamcellen, en dus ook minder weefsel (re-)genereren.