Later iets kouder

Voorlopig zijn de weercondities tamelijk rustig in Nederland, met zaterdag en zondag gerede kans op zon. Na het weekeinde zouden wel eens een paar winterse buien kunnen binnentrekken, met hagel en natte sneeuw. Elders in Europa vallen de serieuze sneeuwbuien tot die tijd vrijwel alleen in de Noorse bergen. De bewolkte en nevelige condities van vandaag zetten zich vanavond en vannacht voort. Op vrij uitgebreide schaal verdicht de nevel zich tot mist en het blijft overal ruim boven het vriespunt.

Morgen beginnen we grijs, met bewolking en mist. De westelijke wind trekt wat aan, wordt aan de west- en noordwestkust nu en dan vrij krachtig 5 en daardoor zal de mist in de loop van de ochtend verdwijnen. Wat we overhouden is een aanzienlijke hoeveelheid wolkenvelden, met vanuit het noordwesten ’s middags opklaringen. De gehele dag kan er wat motregen of een klein buitje vallen. De maxima zullen rond 9 à 10 graden uitkomen.

Tijdens de nacht naar zaterdag zal de temperatuur tot rond het vriespunt dalen. De mist lijkt zich te beperken tot een paar grondmistbanken. Zaterdag overdag schijnt de zon flink. Vooralsnog lijkt het de nacht daarop her en der een graadje te vriezen. De mistkansen worden groter, met zondag overdag het risico op plaatselijke hardnekkige grijzigheid. Maar als het een beetje meezit, baadt een groot deel van het land in de zon.