Lanceren satelliet mislukt

Een satelliet van het in Den Haag gevestigde satellietbedrijf SES New Skies is tijdens de lancering dinsdag verloren gegaan. Door onbekende oorzaak explodeerde de Russische Zenith-3 raket op het moment van de lancering vanaf een drijvend platform in het midden van de Grote Oceaan.

De door Boeing gebouwde NSS-8 satelliet had tweederde van de wereldbevolking kunnen bereiken en vijftien jaar moeten meegaan. Hij zou onder meer plaats bieden aan snelle internetverbindingen, bedrijfsnetwerken en tv-signalen. Grote delen van de wereld ontberen nog steeds kabelnetwerken en zijn geheel afhankelijk van satellietcommunicatie.

New Skies werd in 1998 afgesplitst van Intelsat en begin 2006 voor 1,1 miljard dollar overgenomen door het Luxemburgse SES Global, eigenaar van 35 satellieten waaronder de Astra-vloot. Binnen de SES-groep concentreert SES New Skies zich nu met de vloot van acht satellieten op opkomende markten, aldus Diederik Kelder, vicepresident business planning and development van SES New Skies. SES Astra doet Europa, SES Americom Amerika.

„We kunnen het verlies van de NSS-8 binnen de New Skies-vloot opvangen”, aldus Kelder, al sluit hij niet uit dat elders capaciteit moet worden ingekocht. „Voor onze bestaande diensten maakt het niet uit. Het was een vervangingssatelliet voor de NSS-703 die onder meer wordt gebruikt door onze jongens in Afghanistan.” Satelliet en lanceerkosten (samen 250 miljoen euro) waren verzekerd, maar het gederfde bedrijfsresultaat niet. „Dit zal onze omzetgroei wel even remmen”, aldus Kelder. De NSS-9 is pas over twee jaar gereed. De NSS-703 heeft nog maar voor twee jaar brandstof.

Voor het lanceerbedrijf, het Russisch-Amerikaans-Noorse Sea Launch, is de explosie een groter probleem. Het lanceerplatform werd grotendeels vernietigd. Concurrent International Launch Services noteerde zowel in 2005 als in 2006 een mislukking. Dat versterkt de positie van de derde grote commerciële lanceerder, het Europese Arianespace, dat sinds december 2002 alleen geslaagde lanceringen noteerde, en met de Ariane-5 zwaardere satellieten kan lanceren dan de concurrentie.

    • Michiel Hegener