Kritische leden willen uitleg van Femke Halsema

Binnen GroenLinks neemt het verzet toe tegen partijleider Femke Halsema en de partijtop over de keuze om niet deel te nemen aan coalitiebesprekingen. Europarlementariër Joost Lagendijk schaart zich vandaag publiekelijk achter een groep van enkele tientallen kritische partijleden. Al eerder deed senator Leo Platvoet dat.

Deze leden kwamen vorige maand in Utrecht bijeen om te praten over de nieuwe, vrijzinnige koers van de partij, de reeks verkiezingsnederlagen en de in hun ogen te snelle beslissing van de partijtop om niet te gaan onderhandelen met CDA, PvdA en ChristenUnie over een nieuwe coalitie. Aanstaande zaterdag houdt de partij een congres in Utrecht en dan willen enkele leden opheldering van Halsema over die keuze. Paulus de Wilt, van GroenLinks-Amsterdam, heeft een motie ingediend, waarin staat dat er in de partij bezorgde en kritische geluiden te horen zijn over de koers en het imago van de partij. De motie, die oproept tot een onafhankelijk onderzoek binnen de partij naar koers en campagnes, krijgt steun van het partijbestuur.

Halsema heeft de afgelopen dagen in enkele interviews steeds gezegd dat wat haar betreft GroenLinks niet als vierde partij mee moet willen doen aan een coalitie. Volgens Halsema is al ruim voor de verkiezingen van 22 november in de partijtop afgesproken dat GroenLinks pas zou meeregeren als de partij had gewonnen en met dubbele cijfers in de Kamer zou zitten.

In Trouw zegt Femke Halsema vandaag dat het vooral de schuld is van CDA en PvdA dat GroenLinks niet meedoet aan de besprekingen. „Het CDA had zijn voorkeur voor de ChristenUnie uitgesproken. En de PvdA wil gewoon niet met links regeren. De PvdA had ervoor moeten zorgen dat het CDA geen vluchtroute naar de ChristenUnie had”, aldus Halsema. Een woordvoerder van PvdA-leider Bos stelt dat „Halsema blijkbaar intern zo onder druk staat dat ze aan geschiedsvervalsing gaat doen”.

In een artikel in het GroenLinks Magazine van deze maand, constateren de scheidend hoofdredacteur van het wetenschappelijk blad De Helling en Europarlementariër Lagendijk onder de prikkelende kop Gemiste kans? dat binnen GroenLinks het debat over de vrijzinnige koers, dat Halsema twee jaar geleden inzette, veel fundamenteler gevoerd moet worden. Ze nodigen de partijleider uit om, in aanloop naar een nieuwe beginselprogramma dat GroenLinks in 2008 wil aannemen, opnieuw stelling te nemen om de onrust in de partij weg te nemen.