Internet Voorkeur

De tanden van een hond. A Scottish Terrier is judged during the Israel Kennel Club's international dog show in the southern Israeli city of Beer Sheba January 26, 2007. REUTERS/Sharon Perry (ISRAEL) REUTERS

Hondengebitten. Circa tachtig procent van honden van drie jaar of ouder heeft problemen aan tanden en kiezen. Een dagelijkse poetsbeurt kan de dieren behoeden voor klachten als tandverlies, aantasting van vitale organen en slechte adem. Om hieraan aandacht te besteden hebben dierenartsen en een hondenvoedingsbedrijf februari uitgeroepen tot maand van de gebitscontrole. Dit gebeurt voor de eerste keer. Ruim 400 dierenartsen doen mee aan de actie, waarbij ze in sommige gevallen een gratis gebitscontrole of poetsbeurt geven. Er zijn in Nederland ongeveer 1,8 miljoen honden. De initiatiefnemers zeggen dat de tanden makkelijk gezond te houden zijn met een combinatie van regelmatig poetsen, kauwen met speciale kauwstaven en een jaarlijkse controle. Bij het poetsen kunnen behalve speciale tandenborstels ook tandpasta en spoelmiddelen worden gebruikt. Maar de dierenartsen adviseren niet zo maar aan de slag te gaan en eerst langs te komen om te kijken wat het beste is voor het het dier. In Engeland heeft de verkoop van tandverzorgingsproducten voor honden al grote hoogten bereikt. In sommige filialen werden zelfs minder tandenborstels voor mensen dan voor de viervoeters aangeschaft. (ANP)

Voor de deelnemende dierenartsen: www.maandvandegebitscontrole.nl