In de oven bubbelt het energienieuws

Het acht uur NOS-Journaal meldde dat steeds meer studenten uitvallen in het eerste jaar: nu al ruim drie procent. Er kwam een studente aan het woord die niet meer vertelde dan dat haar opleiding tegenviel. Niet waarom, niet wat de opleiding was, niet wat ze ervan verwacht had en op grond waarvan dan. Viel tegen. Ze had zich uitgeschreven. De voorzitter van de landelijke studentenvakbond dacht dat het kwam door de voorlichting die studenten krijgen als ze gaan studeren. Ze worden vooral gelokt met pennen en leuke dingen, zei ze, en ze horen helemaal niet „hoeveel docenten er voor je klaar staan en hoeveel studiebegeleiding je krijgt”. Dat studenten nu als potentiële klanten van de universiteiten beschouwd worden is waar en vreemd, om niet te zeggen verkeerd, en dat de voorlichting daardoor de neiging heeft wat rooskleurig te zijn geloof je best. Maar dat ‘klaarstaan’ van docenten en studiebegeleiding klonk ook weer helemaal niet prettig. Natuurlijk moet er begeleiding zijn. Maar er moet toch vooral animo zijn voor het vak, op grond van reële voorlichting. Nu ja, het was een mini-onderwerp waar je eigenlijk helemaal niets wijzer van werd. Zoals dat geldt voor de meeste onderwerpen in het journaal. Op grond waarvan worden de keuzes daar toch gemaakt? Waarom hebben die studenten het journaal gehaald, en waarom de mogelijke Britse terroristen die misschien van plan waren om iemand te ontvoeren, te martelen en te onthoofden en dat allemaal te filmen en op internet te zetten? Maar misschien ook wel niet, dat wist eigenlijk nog niemand. Verder was Fidel Castro weer op televisie te zien geweest, moesten we ook meteen horen van Gerard Arninkhof die vertrouwelijk van ‘Fidel’ sprak. Heb ik hem over Poetin nog nooit horen doen: „Vladimir zag er weer wat beter uit.” En er was een illegale xtc-pillenwerkplaats opgerold. Echt waar? Ja hoor! Het was op het journaal! Dat de energiebedrijven Nuon en Essent gaan fuseren kunnen wij ons het best voorstellen met het beeld van een keukenoven die opengaat, erin staat een ovenschotel te bubbelen, daarna gaat de deur weer dicht. Dat bubbelende symboliseerde misschien wel de samenwerking, denk ik nu, in een gezamenlijke oven, op gezamenlijk gas.

Het NOS-Journaal van acht uur is een van de best bekeken programma’s op de hele televisie, maand in maand uit. Miljoenen mensen zien dat. Die moeten denken dat dit het nieuws is: uitvallende studenten, mogelijke terroristen, opgerolde pillendraaiers, een zwakke ‘Fidel’, een ovenschotel en oh ja, dat het gebruik van de zakelijke lease-auto nu beter gecontroleerd gaat worden. Dat men geen privékilometers meer rijdt zonder belasting te betalen. „En voor wie denkt de lease-auto dan niet meer te betalen is, zijn er altijd nog andere middelen van vervoer”, zei de commentaarstem olijk terwijl de camera knipogend station Den Haag Centraal in beeld bracht. Geestig!

Alle weermannetjes kijken dezer dagen terug op de maand januari en schrijven dat het een grauwe, warme, natte maand was. Dat was het op de televisie ook. Druilerig. Weinig zon. Niks te beleven. Wat doen ze toch met al dat geld? Je ziet zo vaak dingen even aangestipt worden waar je best iets meer over zou willen zien. Dinsdag bijvoorbeeld, in De wereld draait door, waar Bastiaan Geleijnse en Rob Urgert een paar onderdeeltjes lieten zien van hun ‘Spoedcursus humor’ die ze binnenkort in het theater gingen brengen. Stand-up comedian Raoul Heertje keek mee en gaf commentaar, en je zag meteen een geweldig televisieprogramma voor je, amusant en leerzaam.

Reageer op deze column via www.nrc.nl/ogen

    • Marjoleine de Vos