Iain Archer

CD|POP

De Ierse Iain Archer, free-lancegitarist van Snow Patrol, heeft een bloeiende carriere. Hij speelt af en toe bij hitband Snow Patrol, speelt in The Reindeer Section (met Snow Patrol-voorman Gary Lightbody) en maakt daarnaast ook soloplaten. Magnetic North is zijn vierde solo-cd, en laat horen dat Archer de kantjes er niet van af loopt.

Het opvallendst aan Magnetic North, afgezien van Archers licht lijzige dictie, is de afwisselende stijl van zijn nummers. Archer wil zich niet laten wegzetten in het singer-songwriterhoekje, dus hij wisselt sober begeleide liedjes af met nummers die, opgesierd met galmende gitaren, een soepel soort pathos laten horen, draaglijk gemaakt door Archer licht geschaafde stemgeluid. In de rustiger liedjes (Canal Song, Luke's Point) ontbreken meestal de drums. Toch hebben ze voldoende présence, dankzij Archers volbloedmelodieen en gedreven voordracht.

Hester Carvalho

Iain Archer. Magnetic North *** (PIAS)

    • Hester Carvalho