Het geld was waardeloos

Vorig jaar werden in Amsterdam veel geldwagens overvallen, met grof geweld.

Een verdachte zei gisteren tegen de rechter van niets te weten.

Vijf overvallen in twee weken tijd. Afgelopen zomer waren geldlopers in Amsterdam-West een geliefd doelwit. De werkwijze van de overvallers was meestal hetzelfde. Geldlopers werden bedreigd met een vuurwapen en moesten cassettes met geld afstaan. De buit was meestal ook hetzelfde: niets bruikbaars.

Maar één ding was volgens de beveiligers wel veranderd. Er werd steeds meer geweld tegen ze gebruikt. Eind augustus raakten twee geldlopers zwaargewond toen overvallers de ruimte in een Bruna-winkel waarin zij aan het werk waren, in brand staken.

De twee mannen waren een geldautomaat aan het bijvullen in een afgesloten ruimte toen de overvallers binnenkwamen. Die spoten een brandbare vloeistof naar binnen, om de geldlopers weg te jagen. De slachtoffers liepen ernstige brandwonden op en hebben tijden in het brandwondencentrum in Beverwijk gelegen.

Karim el A. stond gisteren voor de rechter in Amsterdam tijdens een pro forma zitting. Hij is volgens justitie een van de personen die afgelopen zomer geldlopers overviel. Gisteren stond hij niet terecht voor de overval met brandstichting, maar voor een eerdere overval waarbij geen gewonden vielen.

De 21-jarige El A. hoorde gisteren rustig aan waar justitie hem van verdacht. Een gestreepte trui, zwart vest met capuchon, een spijkerbroek met modieuze scheuren en zwarte instappers. Hij hing licht onderuit in zijn stoel en draaide met zijn duimen.

De officier van justitie somde ondertussen geroutineerd de feiten op. Op 23 augustus vorig jaar zou El A. met een andere verdachte een geldloper een pistool op het hoofd hebben gezet. Haal de volle cassette eruit, kreeg de geldloper volgens justitie te horen. En: geef die sleutels.

De geldloper gaf de cassettes mee. Maar in de cassette ging het beveiligingssysteem al af, waardoor de biljetten met onuitwisbare inkt besproeid werden. Het geld was waardeloos geworden.

Justitie verdenkt El A. ook van het voorbereiden van nog meer overvallen. Zo werd hij afgelopen zomer door de politie een tijdje geobserveerd en bleek volgens de agenten dat hij erg veel interesse voor geldwagens had. Ook had El A. in zijn auto verschillende mobiele telefoons liggen, joggingpakken met capuchons, petjes en kettingsloten. Volgens justitie materialen die eerder werden gebruikt bij het overvallen van geldlopers.

De zaak werd gisteren maar kort behandeld, omdat het onderzoek nog loopt. Wel bleek dat de politie inkt uit de op 24 augustus gestolen cassettes op schoenen van El A. heeft gevonden. Ook zouden getuigen hem herkend hebben.

Maar volgens de advocaat zeggen die inktsporen niet zoveel. Zijn cliënt heeft volgens hem „een plausibele” verklaring. Hij had niks met de gestolen cassettes te maken, maar was door het inktspoor gelopen. En dat hij veel naar geldwagens gekeken had? „Je komt in Amsterdam voortdurend geldtransporten tegen.”

El A. zelf zei niet zoveel. Een paar dingen, aan het einde. De politie had hem zomaar opgepakt. En hij mompelde dat wat hem overkomen is, iedereen kan overkomen. Hij hoopte snel weer vrij te zijn. „Ik heb ook een normaal leven buiten. Zolang ik binnen zit, kan ik dat niet voortzetten.”

Wanneer de rechtzaak wordt behandeld, is nog niet bekend.

    • Tom Kreling