Helft vredesmacht Somalië toegezegd

Addis Abeba. Afrikaanse landen hebben maar de helft van het gevraagde aantal troepen toegezegd voor de geplande vredesmissie naar Somalië. De pas gekozen voorzitter van de Afrikaanse Unie, John Kufuor, maakte op de afsluitende persconferentie bekend dat slechts 4.000 van de gewenste 8.000 soldaten zijn toegezegd. Oeganda, Nigeria en Burundi hebben de meeste troepen in het vooruitzicht gesteld. Ghana en Malawi hebben een onbekend aantal manschappen beloofd. De vredesmacht van de AU moet de Ethiopische soldaten vervangen die bezig zijn met de terugtocht uit Somalië. De AU waarschuwde voor chaos in Somalië als de vredesmacht niet gauw ingezet wordt. Maar veel Afrikaanse landen zijn huiverig om soldaten te sturen naar een van `s werelds gevaarlijkste landen, waar krijgsheren vijftien jaar de dienst uitmaakten.