GeenStijl en BNN niet op tv

Omroep BNN en weblog GeenStijl trekken het televisieprogramma terug dat zij samen zouden gaan maken.

Morgenavond was aanvankelijk de eerste aflevering gepland van het programma Steengeyl, ‘een nieuwsshow met bijtende invalshoeken’. BNN en GeenStijl zijn het oneens met een besluit van netcoördinator Roek Lips van Nederland 3 om de show te verplaatsen naar een later tijdstip. Lips wilde Steengeyl niet om half twaalf maar ruim een uur later programmeren.

Lips: „Sinds vorige week herhalen we De Wereld Draait Door, voorafgaand aan De Staat van Verwarring van de VPRO. Ik wil horizontale programmering, ook op vrijdag. Daarom is Steengeyl verplaatst. Bovendien is het beter om een experimentele show in de luwte te laten beginnen.”

De teleurstelling bij de programmamakers is groot. „Wij hebben veel vertrouwen in de samenwerking met een platform als GeenStijl, het klikte en we hadden veel lol in de ontwikkeling van het programma. Maar we gaan geen geld uitgeven en moeite doen voor een programma dat diep in de nacht wordt uitgezonden. Daar passen we voor”, schrijft tv-directeur Maarten van Dijk van BNN op de website van de omroep.

Volgens zendercoördinator Lips kan een programma op een laat tijdstip ,,gemakkelijk” rond de 200.000 kijkers trekken. ,,Zeker op vrijdagavond en zeker in de doelgroep van BNN en GeenStijl.”

Dominique Weesie van GeenStijl reageert ook op de website van BNN. „We gaan geen televisie maken voor vier man en een paardekop; dat is een diskwalificatie van ons en van onze achterban. Het is jammer dat een zender als Nederland 3 veilige televisie laat prevaleren boven een experiment.”

De proefuitzendingen van Steengeyl staan op www.geenstijl.tv.