GALERIESELECTIE

Kiki LamersKunstenaar Kiki Lamers werd bekend om haar minutieus geschilderde kinderportretten, veelal opgebouwd uit roze en grijze kleurstellingen. Op haar vorige tentoonstelling in Galerie Annet Gelink waren de kleuren opeens veel somberder, en doemden de kindergezichten op uit diepgrijze achtergronden. Nu toont Lamers een serie nieuwe schilderijen van kinderen die dierenmaskers dragen. Maar de stemming van de voorstellingen blijft, ondanks deze vrolijke attributen, behoorlijk somber.

Schilderijen van Kiki Lamers. T/m 24 febr in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m vr 10-18u, za 13-18u.

Helen VerhoevenAan de schilderijen van Helen Verhoeven gaat altijd een uitgebreid onderzoek vooraf. Zo beroept zij zich op klinische studies, persoonlijke interviews, historische archieven en, recentelijk, heiligenverhalen. Voor haar nieuwste werken verdiepte Verhoeven zich in de christelijke iconografie zoals die bijvoorbeeld voorkomt op Sienese schilderkunst of bijbelillustraties. Met behulp van de computer of handgemaakte maquettes creëert ze vervolgens haar eigen versie van de aloude verhalen. Net als in de Middeleeuwse schilderijen ontbreekt ook in haar schilderijen de werking van het perspectief.

Schilderijen van Helen Verhoeven. T/m 24 febr. Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u

Thomas Hoepker De Duitse fotograaf Thomas Hoepker werkte jarenlang voor tijdschriften als Der Stern en Geo. Tegenwoordig woont hij in New York, waar hij voorzitter is van het vooraanstaande fotoagentschap Magnum Photos. Galerie Wouter van Leeuwen laat een selectie zien uit Hoepkers beroemde fotoserie van Muhammad Ali uit 1966. Hoepker volgde de wereldberoemde bokser dat jaar gedurende een aantal weken en reisde met hem mee naar Londen, Chicago en Miami.

Foto’s van Thomas Hoepker. T/m 24 febr in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam. Do t/m za 12-18u.

Hoogtij #5Morgenavond organiseren de Haagse galeries en kunstenaarsinitiatieven voor de vijfde keer Hoogtij, een culturele route die langs zestien instellingen leidt. Onderweg worden performances en optredens gegeven, en kan er gegeten en gedronken worden, bijvoorbeeld bij de frietinstallatie van De Humobisten in Baracca. Ook rijdt de bakbrommer van 75+NAP langs de route, een mobiele koffiebar waar je hogedrukwodkashots kunt krijgen en tegelijk animatiefilms kunt kijken. Galerie Nouvelles Images lanceert deze avond zijn nieuwe website met de expositie Showcase, met werk van alle kunstenaars die de galerie vertegenwoordigt.

Hoogtij #5. Vrijdag 26 jan 19-23u in de Binnenstad van Den Haag.

CollagesBerendsen Galerie brengt het werk samen van drie kunstenaars die met de collagetechniek werken. Paul Cox gebruikt weerkaarten en foto’s van golvende zeeën en zware stormen voor zijn werk I Came By Boat. Anuli Croon maakt collages van interieurs, waarbij ze de patronen van behang zo rangschikt dat abstracte composities ontstaan. Ook Katja Mater componeert interieurs, maar doet dat door eigen foto’s zo te rangschikken dat afbeeldingen van kamers of atelierruimtes ontstaan waarvan de verhoudingen vaak net niet kloppen.

Collages van Paul Cox, Anuli Croon en Katja Mater. T/m 25 febr bij Berendsen Galerie, Hoogstraat 32, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

En verderInstallatie van Hans Op de Beeck t/m 17 febr in Galerie Ron Mandos, Prinsengracht 282, Amsterdam; schilderijen van Lorenza Boisi t/m 24 febr in Galerie Diana Stigter, Elandsstraat 90, Amsterdam; schilderijen van Erik Mattijssen en sculpturen van Nicolas Dings t/m 10 febr in Galerie Metis-NL, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam; foto’s van Paul Kooiker t/m 18 febr in Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; houtsnedes van Jos de l’Orme t/m 11 febr in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; de keuze van Lucassen t/m 4 febr in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; video-installatie van Lydia Schouten t/m 11 febr in MKgalerie, W. de Withstr 53, Rdam.