Frankrijk

Victor Hugo/Juliette Ze hielden van elkaar gedurende een halve eeuw. Hij, een publieke persoon, genie van alle kusten en kamerlid; zij een provinciale courtisane, actrice zonder veel talent, beeldschoon en fris als een appel. Hij zag haar op 2 februari 1833 in een derderangs rol van de première van zijn Lucrèce Borgia. Daarna volgde een liefdesnacht waaruit een passie ontstond die duurde tot hun dood. Tgv de 200-jarige geboortedag van Hugo’s minnares, toont Maison de Victor Hugo gravures, doeken, brieven, documenten en voorwerpen die de passie van de twee geliefden aan het licht brengen. ,,Je bent mijn god, mijn dichter, mijn godsdienst, mijn geloof, mijn hoop in dit en het andere leven en ik geloof in niets anders dan in jou” schrijft Juliette in een van de 20.000 brieven aan haar geliefde.

Juliette Drouet t/m 4 mrt. Maison de Victor Hugo, 6, place des Vosges, Parijs, t/m 4 mrt, di t/m zo 10-18u 0033-142721016.

Molière/l’Avare ,,Voor mij is Harpagon Molière zelf'’’, zei de grote Franse acteur Michel Bouquet in 1989. ,,Vanuit l’Avare, de komédie die Molière schreef in 1668, vijf jaar voor zijn dood, regelt hij af met zichzelf, de gierigheid van het hart en de ziel, de ziekte, de desillusies”. Achttien jaar na deze magistrale interpretatie, vertolkt Bouquet op 81 jarige leeftijd opnieuw de rol van de gierige rijke weduwnaar Harpagon. Dit keer zorgt Bouquet voor een nog tragischer en politieker noot. Is het geld waar iedereen in deze zwarte komedie achteraan rent niet ook een belangrijke inzet in onze tijd? Théâtre de la Porte-Saint-Martin, Parijs, 0033-142080032.

En verder in Parijs Trésors engloutis d’Alexandrie t/m 16 mrt in het Grand Palais www.rmn.fr; Les éphémères een spektakel in 2 delen in regie van Ariane Mnouchkine Cartoucherie-Théâtre du Soleil. 0033 -143742408, 12de arrond.