Fijn stof geeft hartziekten

rotterdam, 1 febr. Een omvangrijke Amerikaanse studie versterkt het bewijs dat fijn stof hart- en vaatziekten veroorzaakt. De studie, vandaag verschenen in The New England Journal of Medicine toont aan dat vrouwen die in stadswijken met veel luchtvervuiling wonen, meer dan twee keer zoveel kans hebben om te sterven aan een hartinfarct of een beroerte als vrouwen in de minst vervuilde wijken. Ze hebben ook meer kans op een niet-dodelijke hart- of vaatziekte. De studie is belangrijk omdat zij het effect van fijn stof scheidt van andere soorten luchtvervuiling zoals zwavel of koolmonoxide. Vorige week verscheen in The Lancet een groot onderzoek naar fijn stof. Dat bevestigde dat de longen van tieners zich slechter ontwikkelen als ze naast een vervuilende verkeersweg wonen.