Europese rechter: mogelijk vergiftigd

De scheidend president van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, de Zwitser Luzius Wildhaber (70), meent eind vorig jaar in Rusland te zijn vergiftigd.

In de Neue Zürcher Zeitung van gisteren zegt hij „na alles wat ik met de Russen heb meegemaakt” niet te kunnen uitsluiten dat hij tijdens een driedaags bezoek aan Rusland vorig jaar met opzet is vergiftigd. Wildhaber belandde na terugkeer uit Moskou in een ziekenhuis in Bern met een zeer ernstige bloedvergiftiging die hem volgens zijn artsen bijna het leven kostte.

Het Europese Hof, waarvan Wildhaber tot half januari president was, krijgt stelselmatig verwijten van het Kremlin bevooroordeeld te zijn en volgens ‘politieke maatstaven’ te oordelen. Het Hof zegt in een reactie dat er geen harde bewijzen die de beschuldiging van de oud-president staven.

Wildhaber zegt in een vraaggesprek met deze krant, dat morgen verschijnt, éénmaal in zijn kantoor te zijn geïntimideerd door de Russische permanente vertegenwoordiger bij de Raad van Europa. Deze drong in het najaar van 2002 onaangekondigd zijn kantoor binnen en eiste dat het Hof gunstig zou beslissen over de uitlevering van dertien jonge Tsjetsjenen door Georgië aan Rusland.

In de Zwitserse krant zegt Wildhaber dat hij aangifte wegens chantage heeft overwogen. „Maar waar moet een Zwitserse rechter die in Frankrijk woont dan terecht? Vermoedelijk bij het Russische openbaar ministerie. Dat leek me weinig kansrijk.”

Op de laatste dag van een dienstreis naar Moskou maakte Wildhaber, samen met de Zwitserse advocaat Karl Eckstein een uitstapje. Binnen 24 uur na terugkeer werd in het ziekenhuis van Bern een vergiftiging geconstateerd met een vrij algemeen op de huid voorkomende bacterie. Ook Eckstein bleek ernstig ziek te zijn geweest.