Ervaring met computer is onmisbaar

Microsoft leert mensen uit achterstandsgroepen om te gaan met computers.

Dat is in het belang van het bedrijf, maar ook in het belang van de maatschappij.

Ze was dakloos toen ze met de Britse vrijwilligersorganisatie Fairbridge in aanraking kwam. Nu woont Tricia Brown in een flat in Glasgow, en heeft ze net een korte film geschreven en opgenomen. Ze bereidt zich ook voor op een terugkeer naar school. „School was niet uit te houden, veel te groot en onpersoonlijk.” Bij Fairbridge komt ze graag: ze werkt in kleine groepen, heeft een persoonlijke begeleider, en doet vooral dingen die haar interesse hebben.

Toch is er niets softs aan, zegt voorzitter Nigal Haynes van Fairbridge. „Eerst moeten we deze jongeren, die helemaal buiten de samenleving zijn komen te staan, prikkelen met activiteiten die ze aanspreken. Maar vrijwel meteen leren we ze doelen te stellen en zichzelf te verbeteren.”

Met haar lange zwartgeverfde haar en piercings is Brown een opvallende verschijning tussen de andere deelnemers aan het Governments Leaders Forum van softwaremaker Microsoft in het Schotse Edinburgh: ruim driehonderd ministers, hoge ambtenaren en politici uit 40 landen. Brown liet er haar korte film zien omdat Fairbridge één van de vele private projecten is die Microsoft ondersteunt. Doel: jongeren, langdurig werklozen en andere buitengesloten groepen vertrouwd maken met computers. En zo hun kansen te vergroten op de Europese arbeidsmarkt, die steeds meer drijft op hoogwaardige dienstverlening.

Samengevat is de boodschap van het driedaagse congres dat de Europese beroepsbevolking zich veel meer computervaardigheden eigen moet maken. In hun eigen belang, en in het belang van Europa als geheel.

Microsoft presenteerde een onderzoek waaruit moet blijken dat het zonder zulke vaardigheden steeds moeilijker wordt om een baan te krijgen in Europa. Voor bijna 80 procent van de banen in Europa hebben werknemers tenminste basale computervaardigheden nodig, zegt onderzoeksbureau IDC op basis van onderzoek bij 600 Europese bedrijven. 40 procent van de werkgevers nemen geen werkgevers meer aan zonder enige computervaardigheden.

Vrijwel alle andere sprekers – onder wie eurocommissaris Verheugen en Wim Kok – hamerden bovendien op de noodzaak om in een vergrijzend Europa de omslag te maken naar een innovatieve kenniseconomie.

Veel grote ondernemingen vinden dat die bijscholing niet uitsluitend aan overheden kan worden overgelaten. Microsoft bijvoorbeeld financiert wereldwijd talloze projecten om de toegang tot ICT te verbeteren. In 2003 legde het bedrijf zich vast om daar in vijf jaar tenminste 1 miljard dollar voor uit te trekken. Kosteloos verstrekte software en tijd van werknemers zijn daarin niet meegerekend. Tot nu toe is ruim 200 miljoen daarvan uitgegeven, zegt Elena Bonfiglioli, voorzitter van de Europese Alliantie die Microsoft vorig jaar met bedrijven als Cisco en Randstad lanceerde.

Zij willen in Europa samenwerken bij het vergroten van computervaardigheden en stelden zich ten doel voor 2010 20 miljoen Europeanen te bereiken. Tijdens de conferentie kondigde de alliantie een nieuw project aan om 100.000 Schotten toegang te geven tot computeropleidingen. Waarom Microsoft dit doet? Er is een direct ondernemersbelang: hoe meer mensen computers gebruiken, hoe beter het is voor Microsoft. „Daarnaast hoort het tot onze maatschappelijke verantwoordelijkheid”, zegt Bonfiglioli. „Bedrijfsdoel en maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn hetzelfde.”

    • Elsje Jorritsma