Duitsland

Het Griekenland van Rottmann,,Als vampiers gaan wij op de plaatsen af en zuigen met begerig oog aan hun schoonheden.’’ Dat schrijft Carl Rottmann in 1835 uit Athene. Voor de Beierse koning Ludwig I maakte Rottmann monumentale schilderijen van oud-Griekse landschappen. Zo toont Nemea uit 1850 een geromantiseerde woestijn, met een al bijna tot ruïne vervallen Griekse tempel. De Neue Pinakothek in München presenteert Rottmanns serie op dezelfde manier als vroeger: in een speciaal ingerichte en geraffineerd belichte zaal. Het vernieuwende van zijn techniek valt zo direct op. Rottmann schilderde op transportabele cementen platen. Dat had gevolgen voor de penseelstreek. En voor de titel van de expositie, want die heet Zehn Tonnen Hellas - Tien ton Hellas. Met als neventitel Rottmanns Griechenlandzyklus.

T/m 29 april; Barer Str. München; dag beh di 10-18u, wo 10-20u; Inl 0049-8923805195 en www.pinakothek.de..

Boerenmusical van Kroetz Sommigen kennen hem nog van de tv-serie Kir Royal, waarin hij een weergaloos achterbakse roddeljournalist speelde. Ook zijn boerendrama’s hadden hier veel succes. De acteur, schrijver en regisseur Franz Xaver Kroetz verrast in Duitsland nu met een boerenmusical. Liesl, Wastl en Rosl dansen in dirndls en lederhosen door een groene wei. De door Kroetz geregisseerde komedie Der Gwissenswurm van Ludwig Anzensgruber heeft iets wat zijn eigen stukken niet hadden, en wel een happy end. Is Kroetz, zestig nu, milder geworden? Of alleen luier? Hoe dan ook, de maatschappijkritische bitterheid moet dit keer wijken voor een kluchtiger toon.

Baerisches Staatsschauspiel, München. Inl 0049-8921851940 & www.bayerischesstaatsschauspiel.de.

En Verder: Women in Jazz, jazzfestival met oa Lynne Arriale, t/m 4 feb Halle: www.womeninjazz.de