Duitse rechter wil agenten van CIA verhoren over ontvoering

Een rechtbank in München heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen 13 medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Ze zouden betrokken zijn geweest bij de ontvoering van een Duitser van Libanese afkomst die werd verdacht van terrorisme.

Khaled al-Masri werd eind 2003 in Macedonië ontvoerd en zat een half jaar in een cel in Afghanistan, waar hij werd gefolterd en ondervraagd over zijn banden met terreurorganisatie Al-Qaeda. Na zijn vrijlating diende hij in München een aanklacht in.

De zaak-Masri is een van de meest prominente voorbeelden van renditions, de gewoonte van de CIA om verdachten te ontvoeren en voor verhoor naar landen te brengen waar foltering niet strafbaar is. De zaak speelt een belangrijke rol in een Duits parlementair onderzoek naar de betrokkenheid van Duitse geheime diensten bij dubieuze CIA-methoden.

De lotgevallen van een andere vermeende terrorist, de in Bremen geboren Turk Murat Kurnaz, die jaren onschuldig in Guantánamo Bay gevangen zat, heeft minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier (SPD) in moeilijkheden gebracht. De oppositie vermoedt dat de vorige Duitse regering Kurnaz bewust aan zijn lot heeft overgelaten. Steinmeier was destijds verantwoordelijk voor de veiligheidsdiensten.

In de arrestatiebevelen zijn de namen opgevoerd waaronder de vermeende CIA-medewerkers in Spanje geopereerd zouden hebben. Het team dat Masri van Macedonië naar Afghanistan bracht zou in Mallorca gestationeerd zijn geweest. Het OM in München wil met de arrestatiebevelen proberen de ware identiteit van de CIA-medewerkers te achterhalen. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de VS de personen aan Duitsland zullen uitleveren. Eerder vaardigde de Italiaanse justitie 25 arrestatiebevelen uit tegen CIA-medewerkers.

Een rechtbank in Spanje heeft gisteren bepaald dat de vluchtgegevens van de Spaanse vliegvelden over geheime CIA-vluchten moeten worden vrijgegeven. Dit werd eerder door het ministerie van Defensie geweigerd met een beroep op het staatsgeheim. Spanje geldt als belangrijkste tussenstop voor vluchten waarmee terreurverdachten werden vervoerd naar geheime gevangenissen elders.

In Spanje is een gerechtelijk vooronderzoek geopend naar mogelijke ontvoering en vrijheidsberoving in de zaak-Masri. Vooralsnog zijn de dertien bemanningsleden van de vlucht waarmee Masri werd ontvoerd niet in staat van beschuldiging gesteld.