Den Haag redt Pure Jazzfest

De gemeente Den Haag biedt het festival Pure Jazzfest, dat kampt met een groot financieel tekort van bijna een half miljoen euro, financiële steun. Met een extra lening van twee ton euro kan organisator Stichting Thimf een schikkingsvoorstel doen aan zijn schuldeisers, onder wie artiesten en muziektechnici. Een voorwaarde van de gemeente is de aanstelling van een nieuw en kundig stichtingsbestuur om een solide dagelijkse en zakelijke leiding te waarborgen.

De steun redt het jazz- en wereldmuziekfestival, dat in augustus in Den Haag voor het eerst plaatsvond rondom het Spuiplein, van een faillissement. Ook maakt het een nieuwe editie in 2007, waarvoor een subsidie van twee ton al was toegezegd, mogelijk. De oorzaak van de verliezen vormen tegenvallende bezoekersaantallen, slecht weer, te hoge toegangsprijzen en de onbekendheid van het nieuwe festival.

De gemeente Den Haag reikt het festival, dat het beste initiatief leek om het vertrekkende North Sea Jazz Festival te vervangen, de hand op basis van bevindingen van een financiële expert. ,,Gezien de artistiek vernieuwende inhoud van de editie 2006 is het college van mening dat het festival potentie heeft om de uitstraling van Den Haag als cultuur- en festivalstad te versterken”, aldus de gemeente.

„Wij zijn erg dankbaar voor deze tweede kans”, zegt mede-organisator en jazztrompettist Michael Varekamp van Stichting Thimf. De organisatie wil graag de drempel verlagen in een nieuwe editie. „Vooral op commercieel gebied moet het een andere kant op. We gaan meer aandacht besteden aan herkenbare promotie, betere marketing en sponsoring.”

Het driedaagse festival krimpt bovendien in, tot twee dagen. Het moet „compacter en toegankelijker met lagere toegangsprijzen.” Ook het afgesloten festivalterrein wordt beter ingedeeld. „Gelukkig hoeven we geen concessies te doen op de artistieke invulling van het festival. Het volgende festival staat gepland voor 7 en 8 september.

    • Amanda Kuyper