De veelhoekige verfroller

Op iedere uitvinding is een veelvoud die de markt (nog) niet heeft gehaald.

Patrick de Loor bedacht een oplossing voor hoekjes die de verfroller niet haalt.

In het achthoekige verfbakje kan de verfroller vanuit verschillende richting worden 'gepenetreerd'. Loor, Patrick de

Patrick de Loor (50) uit Amsterdam is een manusje-van-alles, vertelt hij aan de telefoon – nog druipend van de douche. Als herenkapper knipte hij alle oorlogskoppies in Zwartboek. Maar De Loor stond ook jaren op een trapje, met een verfroller in de hand te reiken naar onmogelijke hoekjes. Toen bedacht De Loor zijn eerste ‘multiple corner paintroller’: „Met een scharnier aan de houder om de roller in verschillende standen te kunnen zetten.”

Met dat idee liep De Loor vijftien jaar geleden naar de wasserette aan de Elandsgracht. Voor de wasserette stond een grote vrachtauto. Van een verfrollerfabriek. „Haha, echt waar!”, vertelt De Loor. Hij ‘wierp’ zich onmiddellijk voor de auto voor nadere inlichtingen en wat bleek: in het Westelijk Havengebied zat een van de grootste verfrollerfabrieken ter wereld.

„Dus heb ik een mooi pak aangetrokken en heb ik de fiets gepakt. Ik werd ontvangen in een showroom, helemaal behangen met verfrollers in alle soorten maten. Ik heb mijn verhaal gedaan en ben op een stoel gaan staan om zo de problematiek van de moeilijke hoek uit te beelden. Nou, ze vonden het een ontzettend leuk idee. Daarna heb ik nooit meer wat gehoord.”

De reden is volgens De Loor dat in Duitsland toen al een roller met een scharnierende houder bestond. „Die werkte met een vleugelmoer die je dus steeds onderdompelde in de verf en die binnen de kortste keren moervast zat.”

De Loor gaf niet op en bedacht een tweede veelhoekige verfroller. De roller kan in verschillende gaatjes in het handvat geprikt worden, om de beste hoek ten opzichte van het verfoppervlak te vinden.

Ook bedacht hij een handig verfbakje. „Het bakje heeft acht kanten. Zo kun je het vanuit elke hoek penetreren.” Om de weggooicultuur in het schilderswezen tegen te gaan, zou de uitvoering van bakje en roller luxueus moeten zijn.

Het idee is op de plank beland, vertelt de celebrities-kapper die het ondertussen heel koud heeft gekregen en snel de shampoo uit zijn haar gaat wassen. Dat de uitvinding nog vers in zijn geheugen zit, blijkt als hij een uurtje later de bovenstaande schetsen mailt.

    • Viola Lindner