Chávez mag per decreet regeren in Venezuela

Het parlement van Venezuela heeft gisteren unaniem besloten dat president Hugo Chávez de komende 18 maanden per decreet mag regeren.

In een uitzonderlijke bijeenkomst in de open lucht in het centrum van de hoofdstad Caracas besloot het parlement dat Chávez de komende anderhalf jaar absolute bevoegdheden krijgt op elf vitale maatschappelijke terreinen. De president mag besluiten nemen op economisch gebied, wetenschapsbeleid, justitie en bijvoorbeeld energiegebied.

De maatregel is volgens Chávez – die sinds 1999 aan de macht is – nodig om zijn Bolivariaanse revolutie te versnellen. De politieke leider wil in het Latijns-Amerikaanse land het socialisme van de 21ste eeuw vestigen.

Chávez mag nu per decreet regelen dat er in Venezuela een „nieuw sociaal en economisch model” komt dat via herverdeling van de rijkdommen „grotere gelijkheid” van de burgers moet realiseren. Zoals in heel Latijns-Amerika is de kloof tussen arm en rijk in Venezuela groot. Verwacht wordt dat Chávez verdere nationalisering zal afkondigen in de olie- en gasindustrie om de inkomsten van de staat te vergroten.

Volgens de vicepresident van het parlement, Roberto Hernández, beleefde Venezuela gisteren een van de allerbelangrijkste momenten uit haar geschiedenis. Kritiek op het autoritaire karakter van de Bolivariaanse revolutie komt volgens hem slechts van de kleine „geprivilegieerde bovenklasse” die niet kan accepteren dat ze niet langer het alleenrecht heeft op de rijkdommen.

Onder zijn politieke collega’s Zuid-Amerika bestaat steeds meer ongerustheid over de marxistische koers van Venezuela. De presidenten van Brazilië en Argentinië hebben Chávez vorige maand op en regionale topbijeenkomst in Rio de Janeiro gevraagd zich iets gematigder op te stellen. De oproep van de bevriende regionale leiders lijkt vooralsnog geen effect te hebben gesorteerd.