Britten voelen zich proeftuin voor terreur

In Birmingham zijn negen moslims opgepakt, volgens de politie omdat ze een Britse islamitische soldaat wilden onthoofden. Sommige moslims in de stad reageren sceptisch.

Groot-Brittannië lijkt te zijn uitgegroeid tot een proeftuin voor islamitische terroristen. Was Londen in 2005 het toneel van de eerste zelfmoordaanslagen door radicale moslims in Europa, gisteren werd duidelijk dat de politie negen mannen in Birmingham heeft gearresteerd op verdenking van plannen tot ontvoering en onthoofding van een islamitische Britse militair.

De verdachten hadden de militair, die naar verluidt uit Birmingham afkomstig is en bij het Britse leger in Afghanistan heeft gediend, willen ontvoeren. Op een video zouden ze hem vervolgens een ‘bekentenis’ van verraad aan de islamitische zaak willen laten afleggen. Daarna zou hij zijn onthoofd en zouden de daders de video via internet hebben verspreid. De militair en zijn familie zijn nu extra beveiligd.

De politie heeft nog weinig bijzonderheden over de zaak verstrekt en geen van de arrestanten is in staat van beschuldiging gesteld. Maar de media berichtten vanochtend unaniem, onder verwijzing naar „veiligheidsbronnen”, dat het om een plan tot ontvoering en onthoofding ging.

Een politiewoordvoerder wilde wel kwijt dat het om een „heel, heel belangrijk onderzoek” gaat, dat nog weken, zo niet maanden zou kunnen duren. De inlichtingendienst MI5 was al geruime tijd met de zaak bezig. Forensische experts deden vanmorgen nog onderzoek op twaalf adressen in Birmingham, onder andere in twee islamitische boekwinkels en een internetcafé.

De Britten zijn op afstand al eerder met een dergelijke vorm van terreur geconfronteerd. In 2004 werd in Irak de Britse technicus Ken Bigley ontvoerd door leden van Al Qaeda. Herhaaldelijk werd Bigley gedwongen tot het afleggen van videoboodschappen. Na een maand werd hij onthoofd, hetgeen eveneens op video werd vastgelegd en via internet werd verspreid. Hoewel televisiestations de macabere beelden niet uitzonden, sloeg er een golf van afschuw over Groot-Brittannië. Een zelfde lot trof de Britse hulpverleenster Margaret Hassan enkele weken later.

De Britse kranten melden dat de opgepakte mannen in Birmingham, die volgens onbevestigde berichten van Pakistaanse oorsprong zijn, gemiddeld ouder zijn dan de moslims die de laatste jaren bij anti-terreuroperaties zijn opgepakt. Het zou onder meer gaan om enkele mannen, die achter in de dertig zijn, gehuwd, en met kinderen. Een van hen, een 38-jarige man, bezit een pizzeria. Buurtgenoten van een andere arrestant zeiden dat hij altijd hard in de winkel van zijn vader werkte en geen tijd had voor terroristische activiteiten.

In de moslimgemeenschap van Birmingham, die zo’n 20 procent van de bevolking van de stad omvat, werd het nieuws met gemengde gevoelens ontvangen. Sommigen toonden zich sceptisch omdat er al vaker moslims zijn opgepakt zonder dat dit uitmondde in vervolging. Anderen riepen juist op met de politie mee te werken.

Juist vorige week is in Birmingham een gedenksteen onthuld voor Jabron Hashmi, die vorige zomer als eerste Britse islamitische militair in Afghanistan sneuvelde. Hashmi was zowel trots op zijn islamitische achtergrond als op zijn nieuwe Britse vaderland.

    • Floris van Straaten