Brinkhorst: `Den Haag moet ontwaken`

Den Haag. De Nederlandse politiek moet ontwaken uit haar lethargie over Europa en nadenken over de toekomst van de Europese Grondwet. Er is sprake van een totale afwezigheid van debat in Nederland over de vormgeving van het nieuwe Europa, zei oud-minister Laurens Jan Brinkhorst gisteren in een toespraak ter gelegenheid van de opening van het nieuwe onderkomen van de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. ”Wij dreigen op het ogenblik te worden gemarginaliseerd”, zei Brinkhorst. Hij verwees naar de achttien lidstaten die de Europese Grondwet inmiddels hebben geratificeerd. Het Nederlandse standpunt houdt met dit gegeven geen rekening, aldus de oud-politicus van D66. Sinds de afwijzing van het Europese grondwettelijke verdrag in het referendum (2005) is er in Nederland ”geen enkele discussie meer geweest over de vraag `wat dan wel”. Nederland kan nog enige maanden ”schuilevinkje” spelen tot de Franse presidentsverkiezingen, maar daarna zal men zich ook in Nederland moeten uitspreken over de toekomst van het grondwettelijke verdrag. Brinkhorst waarschuwde voor de neiging in Den Haag om aansluiting te zoeken bij Groot-Brittannië. ”Het is toch overduidelijk dat Engeland zich de afgelopen vijftig jaar nog nooit heeft ingezet voor een versterking van Europese structuren. Het zoeken van een Britse alliantie is bedenkelijk en neigt naar minimalisme.” Brinkhorst is voorstander van de Grondwet.

Kijk voor de aangepaste dienstregeling op www.nsinternationaal.nl