Boef was net een ontplofte gehaktbal

Een fabrikant voor diervoeding heeft de hond van Annet Belt uit Leusden gekroond tot ‘Afslankkampioen van het jaar’. In 33 weken raakte „volbloed vuilnisbak” Boef het afgelopen jaar dertien kilo overtollig lichaamsgewicht kwijt. „De dikke Boef was een trutje, de slanke Boef een stoere hond vol zelfvertrouwen”, zegt Belt.

Hoe kwam uw hond zo dik?

„Ik ben bang dat ik Boef heb vetgemest. Als bourgondiër zit ik altijd te snoepen. Boef kreeg brokjes, maar smikkelde ook gewoon met me mee: ’s morgens een boterhammetje, ’s middags een koekje bij de thee en ’s avonds bijvoorbeeld van mijn prakje zuurkool. Zelf heb ik een grote verbranding, ik kan snoepen wat ik wil. Maar Boef was op een gegeven moment net een ontplofte gehaktbal, hij zakte door zijn pootjes. Als ik hem dood wilde hebben, moest ik zo doorgaan, zei de dierenarts.”

En toen?

„Dieetbrokken. En verder alleen nog sperziebonen, dat zet niet zo aan. Huisdieren op dieet kunnen het huishouden terroriseren. Boef niet. Zonder mokken is hij afgevallen. Als hij om eten bedelde, gaf ik hem een Yab Yum-behandeling: masseerde ik zijn poten en kreeg hij knuffels. Dat vond hij fijner dan snoepen.”

Volgens de jury verdiende Boef de hoofdprijs vooral door de bijzondere relatie met zijn zieke baasje.

„Ik heb een vervelende immuunziekte gekregen. Boef heeft mij door de diepste dalen heen gesleept. Door zo’n hond moet je af en toe toch naar buiten, met je hoofd in de wind. ”

Boef heeft een reischeque van 1.000 euro gewonnen. Waar gaat hij heen?

„Boef heeft een half jaar gratis brokjes gewonnen en hij gaat een week uit logeren bij mijn vader. Ik ga met een vriendin naar Sicilië of Madeira, sudderlapje spelen.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens